Суспільство

Ніжинський кіборг об’їздив Америку на велосипеді (Фото)

У грудні виповнюється рік, відколи Олександр Чуб із Ніжина вирушив у велоподорож Америкою. Кореспонденту він розповів, як опинився у Штатах і як подолав 10 тис. км. із титановою пластиною у нозі.

«Я педагог за освітою, – говорить Олександр. – До початку війни працював моряком. Коли на Майдані була революція, моє судно перебувало далеко за межами України. Повернувся додому влітку 2014-го. Тоді вирішив, що маю йти в АТО. Шукав близький по духу військовий підрозділ. Вирушив добровольцем у ДУК «Правий Сектор». Коли їхав на війну, то батькам казав, що в Одесі працюю».

У складі 5-го батальйону Олександр обороняв Донецький аеропорт. 5 жовтня 2014 року під час штурму отримав поранення ноги.

«Хотів себе добити, щоб не стати комусь тягарем, – згадує чоловік. – Відкритий перелом гомілки не піддавався швидкому лікуванню: були ускладнення, кістка не зросталася правильно. Про кіборгів, які захищали аеропорт, тоді зняли документальний фільм «Добровольці Божої чоти». Режисери Леонід Кантер та Іван Ясній у лікарні записали мої спогади про власне поранення і про те, як загинув на руках побратим, із яким переносили 300-го».

На прем’єру фільму 31 січня 2015 року Олександр Чуб прийшов на милицях. У квітні кіборгу зробили операцію.

«Мені пересклали кістку і вставили титанову пластину. Щоб тренувати ногу, сів на велосипед. У грудні 2015 року знімальну групу запросили на показ фільму «Добровольці» на кінофестиваль у США. Я як один із учасників відзнятої картини теж полетів до Америки, – розповідає мандрівник. – Коли сідав у Борисполі в літак, подумав, що вже зима починається. Я вже ніби ходжу, але не встиг покататися на велосипеді, який подарували друзі. Вирішив, що хоч в Америці покатаюся. Під час туру радився, як краще організувати мандрівку».

Олександр Чуб поїхав по Штатах сам показувати кіно на запрошення громад.

«Перші покази мали у Маямі й Кі-Весті. Хотів стартувати з Лос-Анжелеса, але потім показ у Флориді спланувався, тому почав мандри звідти. За 3,5 місяці подорожі були і сніг, і сонце. З Денвера до Фінікса два тижні добирався через гори, каньйонами покрутився. Ще проїхав Коралові острови. У Темпі з алігаторами в болотах спілкувався. Різдво зустрів в Орландо.

У Техасі чи не найменший рівень злочинності. Зрозумів, що там люди спокійні і доброзичливі, бо до зубів озброєні. Це підтвердження того, що зброю треба легалізувати в Україні», – говорить Олександр Чуб.

Після повернення в Україну сплавлявся по Десні. На сплав із Батурина до Києва пішло два тижні.
«Хочу розвивати велотуризм в Україні. Проходжу курси реабілітації військових, щоб потім допомагати іншим повернутися у мирне життя», – каже Олександр Чуб.

Джерело: mynizhyn.com

Ще статті по темі

Back to top button