Суспільство

Ніжинці проти оптимізації школи з 53-ма учнями

Днями у Ніжині на комісії з питань соціального захисту населення, освіти та культури говорили про реорганізацію ЗОШ №8 (знаходиться в районі Круча) та переведення її з І-ІІ ступеня в школу І ступеня.

Питання є вкрай болючим як для батьків учнів, так і для освітян, міської влади.

Школу хочуть оптимізувати, залишивши в ній тільки початкову ланку, у зв’язку з низькою наповнюваністю класів. Про пониження ступеню в трьох ніжинських школах (ЗОШ №14, ЗОШ №4 і ЗОШ №8) говорять уже давно, проблема ж поки що залишається в глухому куті.

Міська влада разом з Управлінням освіти погоджується йти на оптимізацію через те, що це, на їхню думку, економічно вигідно, батьки ж — проти.

“Ми розмову про ЗОШ №8 ведемо вже п’ятий рік підряд. ЗОШ №8 існує, але ситуація по наповнюваності не виправляється. Навпаки — зараз спостерігається значне скорочення кількості дітей у школі. На даний момент там навчається 53 учні. Можна утримувати школу і з 55 школярами, але ми маємо думати про перспективу. А їх у такій формі цього навчального закладу я не бачу. Якби там навчалося бодай 100 дітей, проблема б не стояла”, — пояснив начальник Управління освіти Станіслав Крапив’янський.

За словами головного освітянина міста, ЗОШ №4 та ЗОШ №14 зараз показують динаміку росту, кількість дітей у цих навчальних закладах збільшується, тоді як в ЗОШ №8 — навпаки.

Станіслав Крапив’янський зазначив, що заробітної плати для цієї школи вистачає лише на 5 місяців. Для того, аби утримувати даний навчальний заклад, до кінця грудня з міського бюджету потрібно додатково виділити 537 тисяч грн. Для цього ж мають зняти гроші з якогось напрямку й направити їх на підтримку 8 школи.

“ЗОШ №8 буде використовувати освітню субвенцію інших навчальних закладів. У батьків шкіл небезпідставно виникне питання: чому їхні заклади не отримають того, що мало б піти на зміцнення їх матеріально-технічної бази, а 8 школа ропоряджатиметься по суті їхніми коштами. Учня 7 школи ми навчаємо, використовуючи приблизно 7 тисяч грн, а 8 школи — 14 тисяч грн. Це справедливо чи ні?”, — не міг зрозуміти начальник Управління освіти.

Станіслав Крапив’янський також відмітив, що до нього звертались учителі даної школи з проханням перевести їх до інших навчальних закладів через низьку заробітну плату, “як у прибиральниці чи охоронця”. Якщо кілька педагогів підуть із тієї школи, то він не зможе знайти інших людей на їхнє місце, адже “на такі копійки ніхто не прийде”. Тож питання стоїть ще більш гостро.

Батьківський колектив же впевнений, що оптимізація 8 школи призведе до її закриття, адже ніхто не погодиться записувати дитину лише на 4 роки.

“Школа просто самоліквідується. Через два роки вона закриється й продасться з приватизованою землею, яку мій прадід без ноги віддав ЗОШ №8. Буде маєток для якогось панка. Де гарантія, що ця початкова школа буде?”,- висловила стурбованість член батьківського комітету.

Обговорення проходило бурхливо й емоційно, до спільної згоди батьки та учасники засідання не дійшли. Кожен залишився при своїй думці. Через неоднозначність питання депутати одноголосно вирішили винести його на розгляд сесії міської ради.

Джерело: mynizhyn.com

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button