Суспільство

Ніжинці в роздумах: чи повертати Бернеса до парку?

«Чи потрібен Ніжину Бернес?» – про це питали журналісти в жителів міста. Відповіді  неоднозначні…

Лариса та Юля, студентки НДУ ім. Миколи Гоголя, зазначають, що це питання складне і дуже тяжко дати одразу відповідь, без роздумів. Кажуть, що серед перших визначних людей, які спадають на думку,  Гоголь і Шевченко.

рг-1024x683

«Але  їм і так достатньо присвячених архітектурних об’єктів, а до Бернеса всі звикли і сам пам’ятник дуже органічно вписувався в Графський парк. Шкода, що його так понівечили», – зазначили студентки.

Наталія переїхала до Ніжина з Тюмені, тому була погано знайома з історією міста. Зазначила, що Бернес не належить до історії Ніжина, отже місту  він не потрібен. Але коли дізналася від журналістів, що Бернес родом звідси, зазначила: «Нехай стоїть»!

Родина Дяченків наголошує на тому, що Бернес незамінний, адже ніхто краще не впишеться в  місцевість неподалік театру.

Михайло вважає, що в Графському парку має стояти пам’ятник засновнику НДУ ім. Гоголя – Безбородьку, адже він вклав свої кошти в університет та подарував  місту свою землю. «Отже, треба поставити пам’ятник Безбородьку», –  наголосив Михайло.

Юрій Миколайович Муквич, генеральний директор Ніжинського академічного українського драматичного театру імені М. Коцюбинського.

416974_114835178639851_1412633263_n-768x576

– Якщо Бернес там стояв, то нехай він стоїть там і далі. Бернес – це сторіночка історії нашого славного міста.  Моя порада  надалі: коли робитимуть такі пам’ятники у Ніжині, то нехай  міцно їх закріплюють. І коли починали окультурювати  Графський парк, то його треба було й  закінчити, а не робити  до половини, і покинути. Не хотів би, щоб у парку випилювали багатовікові дерева і непогано  було  б зробити там театральну алею.

– Ще такий момент, як  відеокамери. Ну, якщо їх колись встановили, то вони повинні бути під наглядом і працювати…Тоді  такого б не сталося. А про сам факт крадіжки, то мені дуже прикро і соромно. Телефонували друзі мої з інших міст, висловлювали обурення. І останнє: хотілося б, щоб поліція іноді тут ходила, бо  на даний час їх тут не видно! Формування йде,  а поліції немає.
Борисюк Світлана Олексіївна – громадський активіст, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи НДУ ім. Миколи Гоголя.

13239116_1724933617778622_5511836114538230636_n-e1494932151312

– На місті Бернеса бачу іншу історичну постать. Кого – поки сказати не можу. Але Бернеса повертати не треба, однозначно! Чому? А який внесок він зробив безпосередньо для Ніжина? Моя думка – треба збирати істориків та радитись із ними з цього приводу.

Антоніна Купрій, заступник начальника культури та туризму Ніжинської міської ради.
Звісно, Бернес має стояти на своєму місці!

куприй

Директор Ніжинського краєзнавчого музею Геннадій Дудченко: «Мені здається, що Бернес має повернутися на своє місце!»

Джерело: «Нежатин»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button