Суспільство

«Новації» від шахраїв: кіберполіція піднімає завісу

На території України проходить оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Трикстер», метою якої є профілактика, запобігання та розкриття шахрайств. На даний час шахрайство стає найбільш актуальним злочином, адже щодня до відділів і відділень поліції звертаються громадяни з приводу вчинення відносно них шахрайських дій. Жертвами шахрайств стають як люди старшого віку, так і молоді хлопці та дівчата, адже для кожної категорії аферисти вигадують щоразу нові схеми. Існує доволі багато різноманітних сценаріїв шахрайств, та найбільш популярними є: «Потрібні дані картки, аби перерахувати кошти», «Вигідна ціна, але за умови передоплати», «Ви виграли авто!», «Із вашими близькими сталася біда».

Так, у ході проведення операції працівниками відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області встановлено та задокументовано злочинну діяльність мешканки міста Чернігова, яка шахрайським шляхом на інтернет-порталі оголошень виставляла на продажу неіснуючі речі. Матеріали кримінального провадження відносно аферистки скеровані до суду. В ході проведення відпрацювання були проведені обшуки за місцем мешкання афериста, який продавав неіснуючі автозапчастини. На сьогодні вирішується питання щодо оголошення останньому підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

Як зазначила старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області капітан поліції Олена Макогон, щоб не стати жертвами шахраїв, необхідно дотримуватись таких правил:

  1. Нікому й ніколи не повідомляйте свій ПІН-код.
  2. У жодному разі не надавайте особисту інформацію у відповідь на електронні листи чи ж дзвінки з начебто банку. Краще самі перетелефонуйте на офіційний номер call-центру вашої фінустанови та з’ясуйте ситуацію.
  3. Працівник банку ніколи не телефонуватиме вам із закритого номеру. Якщо вас просять надіслати пароль або інші карткові дані, не робіть цього, поки самі не зв’яжетесь із банком і не переконаєтесь, що це не спроба шахрайства.
  4. Працівник банку ніколи не може сам телефонувати вам, аби запитати ваше «контрольне слово» з анкети.
  5. Практикуючи купівлю-продаж через інтернет, краще заведіть для цього окрему картку. І зберігайте там стільки грошей, скільки потрібно для конкретної операції. Не використовуйте для оплати в інтернеті картки, на яких постійно знаходяться великі суми грошей.
  6. Не залишайте персональні дані й дані про свою картку на інтернет-сайтах в оголошеннях.
  7. Встановіть ліміт зняття готівки з картки: добовий і на кожну операцію. За потреби ви зможете легко його змінити, а от шахраям це обмежить простір для дій.

До речі, на сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України можна не тільки поскаржитися на шахраїв, якщо ви стали їхніми жертвами, а й перевірити в тамтешній базі даних номер телефону, з якого вам дзвонили невідомі, номер карткового рахунка, на який просять здійснити передоплату, та сайт, на якому просять ввести ваші персональні чи ж карткові дані. Але навіть якщо інформація на цьому сайті про них відсутня, це не 100-відсоткова гарантія, що ви не зіткнулися з аферистами. Адже йдеться про схеми та мережі, які постійно оновлюються та розростаються.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button