Суспільство

Нові правила вступу до вишів: що чекає абітурієнтів у 2018 році

Міністерство освіти оприлюднило правила вступу до ВНЗ на наступний рік. У 2018 року абітурієнтам буде складніше вступити на медика і педагога. До того ж доведеться добре подумати, на яку спеціальність подавати документи, адже тепер замість дев’яти заяв можна подавати сім і тільки на чотири спеціальності.

Сюрпризи для абитурієнтів

Цього року абітурієнти могли подати дев’ять заяв на чотири спеціальності, з наступного кількість заяв скорочують до семи. Так в Міністерстві освіти хочуть зосередити випускників на вибір спеціальності.

Якщо раніше єдиним фіксованими предметом ЗНО була українська мова, то тепер їх буде два. Так, у всіх вузах на одну і ту ж спеціальність будуть однакові вимоги до предметів для вступу. Третій предмет залишається на вибір. Наприклад, щоб подати документи на «Комп’ютерну інженерію» потрібно здати українську мову, математику і третій предмет – фізику або іноземну мову; на «Стоматологію» потрібні українська мова, біологія і хімія і математика; на «Міжнародну економіку» не приймуть без української та іноземної мов, математика і географія – на вибір. Повний перелік предметів для вступу опублікований в наказі МОН.

Єдиний перелік предметів забезпечить рівність абітурієнтів, вважає заступник міністра освіти Юрій Рашкевич. В такому випадку не вийде, що в одному університеті враховуються одні предмети, а в другому — вже інші.

Вступати в 2018 році можна за сертифікатами ЗНО за 2016 2017 і 2018 рік. Але бали з іноземної мови виші прийматимуть тільки за результатами ЗНО 2018 року. Це пов’язано з тим, що ЗНО з англійської, іспанської, німецької та французької мов уперше буде у вигляді тестів двох рівнів складності: В1 і В2. Перший, В1 — для учнів, які вивчали мову в школі на стандартному рівні, а другий, В2 — вивчали поглиблено. Також тести будуть включати аудіювання — виконання завдань на слух. Російської мови на ЗНО в якості іноземної більше не буде.

У 2018 року ЗНО з української мови доведеться здавати випускникам профтехучилищ і коледжів. Це дасть можливість оцінити рівень підготовки в школах, профтехучилищах і коледжах, вважає директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій. Іноземну мову у вигляді ЗНО доведеться здавати також тим, хто вступає на магістратуру.

Мінімального балу для вступу на більшості спеціальностей не буде. Для участі в конкурсі можна подавати сертифікати з будь-якими балами. Однак на три спеціальності — «Медицина», «Стоматологія» та «Педіатрія» — прохідний бал буде 150 з предметів біологія, хімія або математика. Менший бал допускається тільки з української мови.

Дати вступної кампанії

Реєстрація на ЗНО 2018 пройде з 6 лютого по 19 березня. 30 квітня учасники отримають запрошення для здачі тестів. Стежити за отриманням запрошення треба на своїй сторінці на сайті ЗНО. Основна сесія тестів стартує 22 травня і триватиме до 13 червня. Першими школярі здадуть тести з математики – 22 травня, українська мова та література – 24 травня. Далі пройде ЗНО з іспанської, німецької та французької мов – 29 травня. Англійську абітурієнти будуть здавати в перший день літа – 1 червня. 4 червня випускники здадуть біологію, 6 червня – історію України, 8-го – географію, 11-го – фізику, а 13-го – хімію.

Як і в минулому році, подача заяв на перший курс бакалаврату буде повністю в електронній формі, в тому числі для заочників. Реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 2 липня і завершиться 25 липня на ez.osvitavsim.org.ua. Реєстрація заяв до ВНЗ буде проходити з 12 по 26 липня. Для абітурієнтів, які вступають на підставі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів подача документів триватиме до 20 липня. Творчі конкурси у вищих навчальних закладах почнуть проводити з 14 по 26 липня, вступні іспити для вступників на другий-третій курс – з 21 по 26 липня.

Рейтингові списки рекомендованих до зарахування з’являться 1 серпня. До 6 числа абітурієнти, рекомендовані до зарахування, повинні подати оригінали документів, після чого 7 серпня оприлюднять списки зарахованих на бюджет, на контрактну форму — до 30 вересня.

Дати вступної кампанії:

02-25.07.18 — реєстрація в електронному кабінеті;

12-26.07.18 — подача електронних заяв до вищих навчальних закладів;

14-26.07.18 — творчий конкурс;

01.08.18 — публікація рейтингових списків, рекомендованих до зарахування на бюджетні місця;

06.07.18 — подача оригіналів документів до вищих навчальних закладів;

07.07.18 — публікація списків абітурієнтів, зарахованих на бюджет;

30.08.2018 — зарахування на контрактну форму навчання.

Для тих, хто вступатиме на основі диплома молодшого спеціаліста, подача документа триватиме до 24 липня, а вступні іспити пройдуть з 25 по 31 липня.

Під час подачі заяв до ВНЗ, абітурієнтам потрібно буде вказати пріоритетність цих заяв від однієї до семи. Визначати мінімальний бал для зарахування будуть вищі навчальні заклади.

Джерело: «Сьогодні»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button