Суспільство

Новостворені ОТГ здатні самостійно вирішувати власні проблеми, — Геннадій Зубко

На сьогодні в Україні створено 367 ОТГ, здатних самостійно вирішувати питання місцевого значення. Децентралізація вже незворотна і невдовзі наблизиться до екватора.

У рамках фінансової децентралізації унормоване питання передачі органам місцевого самоврядування додаткових бюджетних повноважень.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіональної політики, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час підсумкової колегії Міністерства.

За його словами, 159 ОТГ вийшли на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом та отримали у 2016 році міжбюджетні трансферти (освітню, медичну субвенції, мільярд гривень субвенції з держбюджету на формування інфраструктури територій громад).

— Отримано перший транш секторальної бюджетної підтримки ЄС у розмірі 23 мільйони євро на безоплатній і безповоротній основі для проектів регіонального розвитку, спрямованих на досягнення цілей Державної стратегії регіонального розвитку, — зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що затверджено 25 регіональних стратегій.

Створено правові основи для розвитку агенцій регіонального розвитку, розпочато процес їх створення в регіонах. Затверджено Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, якою передбачена реалізація 25 проектів, — зауважив Зубко.

Він повідомив, що поточного року започатковано реалізацію програми «U-LEAD із Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку», із обсягом фінансування 97 мільйонів євро.

За повідомленням прес-служби віце-прем’єр-міністра України

Ще статті по темі

Back to top button