Суспільство

Об’єднані громади Чернігівщини впроваджують громадські консультації

Три з п’яти об’єднаних територіальних громад Чернігівської області (Деснянська, Кіптівська та Вертіївська) впроваджують у своїй повсякденній діяльності практику громадських консультацій.

Цього року вони є учасниками проекту «Без мешканців не вдасться.Громадські консультації як стандарт функціонування об’єднаних громад».

Представники громад відвідали два семінари у Києві, які проводили польські експерти, побували з навчальним візитом у Польщі і тепер працюють над залученням місцевих жителів до вирішення актуальних питань об’єднаних громад.

Цього тижня польський експерт з місцевого самоврядування фонду «Школа лідерів» Пшемислав Майор із робочим візитом відвідав об’єднані громади Чернігівщини, які є учасниками проекту з впровадження громадських консультацій.

П. Майор поспілкувався із керівниками громад, дізнався про результати перших проведених консультацій. Зокрема, у Вертіївці проведено анкетування щодо будівництва центру дозвілля зі спортивним комплексом, а в Кіптівській ОТГ – анкетування про впорядкування території біля сільського будинку культури. Деснянська громада схвалила положення, але консультації тільки планують.

Також він ознайомився із досягненнями громад, такими як відремонтовані дитячі садки і школи, місцеві дороги, що стало можливим завдяки державній підтримці та збільшенню у результаті реформи надходжень до місцевих бюджетів.

Голова Кіптівської громади Володимир Кучма розповів, що за рік громада пройшла шлях становлення і сьогодні вже має свої перші досягнення. Громада об’єднує 6 навколишніх сіл, і хоча центом є Кіпті, кожна з територій – рівноправна.

В. Кучма наголосив, що в кожному з населених пунктів виконуються роботи задля поліпшення соціальної інфраструктури.

І громадські консультації як пілотний проект провели в одному з сіл – Прогресі. Там, на місці пам’ятника Леніну, залишився постамент.

Що з ним робити, спитали у місцевих мешканців. Більшість учасників анкетування захотіли бачити біля будинку культури пам’ятний знак на честь борців за волю України. Влада громади звернулася до архітекторів, і ті запропонували кілька ескізів. Який із них стане реальним, буде вирішуватися на громадських слуханнях.

Також, В. Кучма зауважив, що об’єднання громад відкриває перед місцевими представниками влади й активістами можливості для співпраці із міжнародними організаціями як у сфері обміну досвіду, так і залучення інвестицій. Позитивним прикладом у цій царині є польські громади, які залучають значні кошти міжнародних фондів для розвитку своїх територій.

На думку експерта з місцевого самоврядування, в українських громадах починаються зміни, які у Польщі відбулися 25 років тому. П. Майор вважає, що передача більших повноважень на місця вимагає від жителів громад більшої активності й відповідальності у прийнятті рішень.

«Головне – не звертати з обраного шляху. Успішно долати проблеми, і не зупинятися», – порекомендував він представникам влади й мешканцям перших об’єднаних громад Чернігівщини.

Представники громад висловили зацікавленість і в подальшому проводити консультації із жителями задля вирішення важливих місцевих питань.

Довідка: Проект «Без мешканців не вдасться. Громадські консультації як стандарт функціонування об’єднаних громад» реалізується Фондом «Школа лідерів» (Варшава) та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ і співфінансується із коштів Польсько-канадської програми підтримки демократії у рамках Програми польської співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Уряду Канади.

Ще статті по темі

Back to top button