Суспільство

Обережно, спека: поради, як врятуватися

Після дощових і прохолодних вихідних в Україні настала спекотна погода. Згідно з прогнозом Укргідрометцентру, стовпчик термометра цього тижня підніметься до рекордної позначки – 36 градусів. Щоправда, синоптики прогнозують, що наприкінці тижня в північних регіонах держави, зокрема на Чернігівщині, варто очікувати дощів.

У перший серпневий день у нашому регіоні очікується спекотна та малохмарна погода, коли температура повітря прогріється до + 32 градусів.

Чернігівські синоптики прогнозують, що 2 і 3 серпня картина не зміниться. Буде спекотно – аж до +34 градусів – і сухо.

Із 4 серпня територію України наздожене грозовий циклон. На півночі та в столиці пройдуть грозові дощі. Але при цьому температура повітря коливатиметься в межах 31-33 градуси.

Як вберегтися від спеки

Щорічно тисячі українців отримують сонячні й теплові удари. Медики кажуть, що в зоні ризику перебувають пенсіонери, люди із серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою, заводчани і шахтарі. За словами лікарів, тепловий удар можна отримати в задушливому приміщенні, а сонячний — під впливом сонячних променів.3597A324-5450-4EB5-B3BA-26E64A6F07CF_cx0_cy4_cw0_mw1024_mh1024_r1_s[1]

Медики втомились повторювати, що в жаркий період, з 10 до 16 години, без потреби не варто перебувати на вулиці. А тим часом в громадському транспорті сотні пенсіонерів кудись їдуть чи працюють на дачних ділянках. Потім непритомніють і дзвонять в «швидку».

Якщо в результаті теплового удару шкіра стала сухою і «хворий» не потіє, необхідно терміново викликати «швидку». Таке рекомендують медики. Перші ознаки теплового удару: почервоніння, запаморочення, шум у вухах і головний біль. Найчастіше для того, щоб привести «хворого» до тями, досить перенести його в прохолодне місце, дати води і намочити обличчя.

Якщо людина отримала сонячний удар — швидку необхідно викликати в будь-якому випадку. При сонячному ударі кров надходить в голову, розширюються кровоносні судини. Через це, в разі, якщо посудина лопне, можливе порушення роботи центральної нервової системи. Якщо людина отримала сонячний удар, потрібно обов’язково викликати» швидку.

Що їсти і пити і у спеку

Вживати овочі і фрукти. У спекотну погоду краще відмовитися від жирної й гострої їжі. Також слід обмежити солодке. Ці продукти підсилюють потовиділення.

Варто відмовитися від кави і міцного чаю. Крім води і компотів можна пити зелений чай. Про алкоголь у спеку медики радять взагалі забути. Не можна вживати пиво (воно зневоднює організм) і солодкі й газовані напої.

yLHOdv-kR50[1]Носить з собою негазовану воду. Вона має бути кімнатної температури. Пити її можна кожні півгодини, але маленькими ковтками. Водою також можна змочити серветку і протерти обличчя.

Одягайтеся в світлий одяг із натуральних матеріалів, наприклад, льону. Обов’язковий елемент гардероба — панамка, кепка або солом’яний шапочка. Головний убір врятує від сонячного удару.

При можливості, виходьте на вулицю (і навіть на пляж) до 10 або після 19 годин. Особливо небезпечно знаходиться під сонцем з 11 до 13 годин.

Можна користуватися вентилятором, але обережно. Потік повітря з кондиціонера або вентилятора не повинен потрапляти на людину, а дути в сторону. Ще обережніше треба використовувати кондиціонер.

Якщо вдома є кондиціонер, повернувшись додому, увімкніть його, а самі вирушайте в душ або ванну. Коли повернетеся в приміщення, кондиціонер вимикайте. Увечері кондиціонером краще взагалі не користуватися. Просто провітрюйте приміщення.

І ще одна нехитра порада – від спеки врятує темрява. У будинку на вікна можна повісити темні штори або жалюзі. Якщо сонячні промені не потрапляють в приміщення, в ньому може бути на 2-3 градуси прохолодніше.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button