Суспільство

Особливості ЗНО-2017 на Чернігівщині: що треба знати випускнику

Майбутніх абітурієнтів та випускників шкіл просять бути уважними не лише під час виконання завдань ЗНО, а і готуючись до нього.

Адже без повного пакету документів (сертифікат ЗНО, документ, що посвідчує особу (серія та номер якого зазначені у Сертифікаті) та запрошення-перепустка) до пункту тестування не потрапити. Отже, можна проґавити можливість вступу до вищого навчального закладу.

На цьому днями під час брифінгу в облдержадміністрації наголосила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Для тих, хто з якоїсь причини запізнився (не з’явився у відповідний час та у потрібному місці), теж є рекомендації щодо подальших дій.

—   Пам’ятайте, що безпосередньо під час тестування правила забороняють випускникам не просто користуватися, але і взагалі мати при собі засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими технічних засобів чи пристроїв. Зокрема, до забороненого переліку входять і навушники та флешки, — зауважила Світлана Сакаєва.

Основна особливість ЗНО 2017 року — поєднання державної підсумкової атестації для випускників загальноосвітніх навчальних закладів зі вступною кампанією. Тобто — від традиційних іспитів у школах відмовилися.

Тож варто зважити, що власна халатність коштуватиме не лише втраченого року вступної кампанії, а й зіпсує атестат — за ануляції результатів ЗНО в головний шкільний документ поставлять один бал.

Розпочнеться ЗНО 23 травня тестуванням з української мови і літератури, а завершиться 16 червня випробовуванням з хімії. Додаткова сесія відбудеться з 3 по 12 липня.

На Чернігівщині для проведення ЗНО створено 6 освітніх округів: Чернігів, Прилуки, Мена, Ніжин, Корюківка і Бахмач. Загалом в цих округах працюватимуть 30 пунктів проведення тестування. Абітурієнти з Новгород-Сіверського району для більш зручного доїзду матимуть змогу складати ЗНО в м. Шостка (Сумська область).

Для участі в тестуванні зареєструвалось 6777 учасників, минулого року — 7494. Зменшення кількості охочих пов’язано з тим, що цього року для вступу до ВНЗ діятимуть також сертифікати 2016 року.

Для учасників тестування з особливими потребами створять спеціальні умови. Крім того, для них продовжено час на виконання завдань — до 30 хвилин.

До слова, вдосконалювати систему доступу до проходження ЗНО для людей з інвалідністю планують і надалі. Так, з 2019 року завдання друкуватимуть шрифтом Брайля.

Також Світлана Сакаєва розповіла, що протягом березня–травня Київським регіональним центром спільно з органами управління освітою та навчальними закладами проводилась апробація нового формату завдань для сертифікаційних робіт з іноземних мов. На Чернігівщині у цьому проекті взяли участь 6 навчальних закладів.

Крім того, один з навчальних закладів Чернігова залучений до пілотного етапу міжнародного дослідження якості освіти PISA – 2018 в Україні.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button