Суспільство

ОТГ потребують прозорої передачі сільгоспземель – депутат Чернігівської облради

*Актуально

Партія «Наш край» усі роки децентралізації зверталася до уряду і парламенту із чіткою вимогою вирішити питання передачі земель сільськогосподарського призначення новоствореним ОТГ. Як повідомила депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко, центральні органи влади затягували це рішення. За її словами, парламент так і не спромігся ухвалити відповідний закон, а уряд «згадав» про можливість аж за три роки після початку реформи.

«31 січня 2018 року були ухвалені необхідні рішення щодо передачі сільськогосподарських земель державної власності в комунальну власність новоствореним ОТГ. Офіційно процес передачі земель стартував 1 лютого нинішнього року. Складається враження, що влада свідомо затягувала процес передачі земель в інтересах певних осіб», – зазначила Ірина Грозенко.

Щойно з’явилося рішення уряду про передачу сільськогосподарських земель державної власності, протягом чотирьох діб 99% ОТГ уклали меморандум із Держгеокадастром про початок процедури. Далі ще швидше – вже 5 лютого був готовий план-графік передачі земельних ділянок ОТГ. Однак усі ці благі дії мають всі ознаки корупційної складової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Батуринській ОТГ працюють над Стратегією розвитку громади

По-перше, план-графік передачі земель викликає багато запитань. Абсолютно незрозумілий принцип, згідно з яким одні ОТГ отримують землю у квітні, а інші – в грудні. Отже, одні громади зможуть отримувати прибуток від оренди сільськогосподарських земель державної власності протягом 2018 року, а інші – ні.

По-друге, ОТГ будуть вимушені неформально звертатися до чиновників із Держгеокадастру, щоб отримувати землю раніше. Це – корупціогенна складова, що наражає на небезпеку всю реформу.

По-третє, щоб відбулася передача вищезазначених земель, необхідно провести роботу щодо інвентаризації земель, яка сьогодні потребує значних фінансових затрат. На Чернігівщині ця робота проведена в єдиній в Україні Кіптівській ОТГ у рамках Проекту USAID «Агросільрозвиток в Україні». Але постає питання, як бути іншим громадам?

Щоб врегулювати це питання для ОТГ Чернігівщини, Чернігівським регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації сільських і селищних був направлений лист керівнику Проекту USAID «Агросільрозвиток в Україні» Патріку Рейдеру з проханням провести інвентаризацію землі в усіх ОТГ області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОТГ мають розпоряджатися землями поза межами населених пунктів

Нагадаємо, що на сьогодні за перспективним планом в Україні планується створити 1 172 ОТГ. Уже створено 710 ОТГ, протягом року 657 ОТГ отримають землю.

«Зрозуміло, що з такою динамікою передача земель новоствореним ОТГ затягнеться на роки. Таким чином строки реформи будуть штучно затягуватися чиновниками на місцях», – прокоментувала депутат обласної ради.

«Наш край» вимагає від уряду ухвалити чітку процедуру ухвалення рішень щодо передачі земель, а також ліквідувати всі корупційні ризики та зробити процес передачі земель прозорим.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button