Суспільство

ОТГ vs район: децентралізаційні перипетії у Сновську

Невдовзі облдержадміністрації спільно з облрадами мають визначитися щодо доцільності існування районів, межі яких повністю збігаються з межами ОТГ.

Про це в коментарі журналістам сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

«У таких районах зникають правові підстави для функціонування відповідних районних рад, які, відповідно до Конституції України, є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, оскільки відкидається можливість представлення таких спільних інтересів територіальних громад у зв’язку з їх фактичною відсутністю. Також встановлення прямих міжбюджетних відносин місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад із Державним бюджетом забезпечило фактичну передачу всього обсягу повноважень райдержадміністрацій, районних рад відповідним радам і їх виконавчим органам об’єднаних територіальних громад», — сказав перший заступник міністра.

Нині в Україні є чотири таких райони: Лиманський – у Донецькій області, Народицький – у Житомирській, Старосинявський – у Хмельницькій та Сновський – у Чернігівській області. Їх території є повністю територіями об’єднаних громад. Мінрегіон уже направив листа Кабінету Міністрів із проханням доручити відповідним обласним державним адміністраціям за участі обласних рад розглянути це питання та надати свої пропозиції Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.

Ще статті по темі

Back to top button