Суспільство

Отруйна насолода винограду: скупчення глюкози під хімікатами

Восени ринки та супермаркети пропонують різноманітні сорти винограду: аліготе, каберне, шардоне, мускат, кіш-міш, бурн’є тощо.

Безперечно, користь винограду важко переоцінити. Наприклад, за вмістом глюкози він посідає одне з перших місць серед рослинних продуктів, а також збагачений вітамінами, зокрема РР, В, і С.

Та з появою цих солодких грон зростає і кількість звернень по медичну допомогу через отруєння виноградом, адже, попри його зовнішню привабливість і приємний смак, за деяких умов він може неабияк нашкодити здоров’ю.

Заступник директора Чернігівської регіональної лабораторії ветеринарної медицини Ірина Данько попереджає про небезпеку отруєння:

«При вирощуванні винограду з метою профілактики грибкових хвороб його кілька разів за сезон обробляють різними хімічними препаратами, діючою речовиною яких є небезпечний манкоцеп. Цей препарат належить до другого класу небезпечності для людини. До цього класу також належить і колоїдна сірка, яку також застосовують для обробки винограду.

Для запобігання розтріскуванню ягід застосовують розчин сірчаної кислоти. Усі ці речовини небезпечні для людини і можуть при перевищенні концентрації потрапляти всередину ягід.

Крім того, при вирощуванні винограду в грунт вносять аміачну селітру, сечовину та фосфати, які накопичуються у ягодах у формі нітратів, що в організмі людини перетворюються на нітрити, спричиняючи отруєння. І тоді тільки своєчасна медична допомога та дезінтоксикаційна терапія здатні допомогти людині.

Утім, аби цього не сталося, слід дотримуватися кількох важливих правил.

По-перше, варто купувати виноград лише на сертифікованих ринках, де ветсанлабораторія слідкує за якістю продукції.

По-друге, не купувати виноград з потрісканими ягодами.

По-третє, звертати увагу на колір виноградних грон. Якщо вони вкриті білим нальотом – не купуйте, адже це залишки штучних хімічних речовин».

Найголовніше правило,за словами Ірини Данько, перед споживанням виноград рекомендується добре помити. Його заливають водою на 10-20 хвилин. За цей час бруд із ягід відмокає, після чого грона винограду слід добре промити окропом. Якщо ж людина – алергік, то виноград треба витримати в холодній воді одну годину, а вже потім обдати окропом.

Дотримуйтеся цих правил й отримуйте задоволення та користь від унікального дару осені – винограду.

Ще статті по темі

Back to top button