Суспільство

Пальмова отрута, або Чому в Україні до «молочки» додають олію, з якої у Європі «виганяють» біодизель

Провідні дієтологи з різних країн вважають, що люди мають харчуватися продуктами, вирощеними на території свого проживання.

Це пояснюється історичними та фізіологічними особливостями. Людина за століття призвичаїлася до певного способу харчування і визначеного набору продуктів.

2e639acf200876cdd467beaa9865865c_depositphotos_11334297_m

Вживання ментально чужих продуктів загрожує здоров’ю, а часом – і життю. В Україні одним із таких «інгредієнтів», що стрімко ввірвався у національний раціон, є пальмова олія.

Ця речовина отримана з плодів африканської олійної пальми. Африканці використовують пальмовий жир у їжу і для змащування механізмів. У європейських країнах із нього виробляють біодизель, мило і свічки, а в Україні і Росії – активно використовують у харчовій промисловості.

Вживання пальмової олії загрожує інсультом, діабетом, онкологією

Пальмову олію експерти часто розглядають як технічну, а не рослинну. Адже у складі рослинних олій вміст лінолевої кислоти в середньому становить 70%.

7

Натомість у пальмовій – лише 5%. Але ця олія дешева. І це – її важлива перевага. З Африки, до речі, її вивозять стільки, що плодів олійних пальм бракує її природним споживачам – місцевим слонам і мавпам.

Виробники цінують у пальмовій олії, окрім низької ціни, великий вміст насичених жирів (до 80%), які надовго консервують продукти.

Тому пальмову олію використовують у харчовій промисловості.

Адже вона консервує продукт, у рази подовжує термін його придатності, має високу температуру плавлення, чим зберігає продукту презентабельний вигляд при підвищеній температурі повітря.

Медики вважають пальмову олію надзвичайно шкідливою для здоров’я. Вживання продуктів, насичених жирами, підвищує рівень холестерину, провокує тромбоз судин, атеросклероз, ожиріння, серцеві захворювання, діабет, онкологію, імпотенцію, безпліддя, інсульти та інфаркти.

1142038942

Причина цих негараздів у тому, що травна система українців і загалом європейців не здатна перетравлювати пальмову олію. Температура плавлення пальмової олії вища за температуру людського тіла.

На відміну від інших олій, пальмова за кімнатної температури твердне, а стає рідкою за +42 градуси.

Аби зрозуміти, наскільки важко організму її перетравити, достатньо уявити проковтнутий шматок пластиліну…

Найнебезпечнішою пальмова олія є у сирах та іншій «молочці»

Пальмова олія підсилює смак продуктів і призводить до звикання. Особливо це небезпечно для дітей, які швидко підсаджуються на пальмовий продукт. «Пальма» надає вершкового смаку, і дитина хоче знову і знову куштувати такі вироби.

Тому пальмова олія вкрай небезпечна для дітей. У кишечнику вона зв’язується з кальцієм, утворюючи нерозчинні речовини, які потім виводяться з організму. Таким чином олія призводить до дефіциту кальцію в організмі. Суміші з пальмовою олією провокують здуття живота та кишкові кольки у немовляти.

534713

Пальмову олію містять багато продуктів дитячого харчування: молочні суміші, каші, кондитерські вироби.

Основою для виробництва дитячого харчування є коров’яче молоко. Але оскільки там містяться жири, яких немає у грудному молоці, виробники замінюють їх рослинною олією.

А вона може бути як здоровою кукурудзяною чи соняшниковою, так і шкідливою пальмовою. Небажано вживати цей жир і в немолодому віці, адже він призводить до остеопорозу та судинних порушень.

Особливо активно пальмову олію використовують у виробництві кисломолочних продуктів – сиру та сирних продуктів, кефіру, йогурту, молока, сметани, морозива. Основна небезпека при вживанні таких продуктів, наприклад, сиру – нарватися на продукт, де молочний жир замінили пальмовою та кокосовою олією.

2b1c2e6c8f2c9ac027d8354f21195d0c

Нагадаємо, що температура плавлення пальмової олії вища за температуру тіла людини. А отже, жир залишається в організмі, обліплює шлунок, закупорює судини та наближає інсульт.

Споживач має розуміти різницю між сиром і сирним продуктом. У сирі пальмової олії не може бути за рецептурою. Однак у наших умовах її часто додають для здешевлення товару. А в сирному продукті вона є обов’язково і робить його вкрай шкідливим для здоров’я.

Дієтологи радять викреслити з раціону сирний продукт, оскільки невелика економія змусить згодом витрачатися на лікарів.

А натомість сир треба обирати дуже обережно, зважаючи не тільки на його склад, але й на репутацію виробника, усвідомлюючи, що можливий обман. Адже навіть невеликий вміст «пальми» робить цей загалом корисний продукт шкідливою отрутою.

Товар із «пальмою» є «молочним продуктом», а не «молоком»

Тож, прийшовши до чернігівського магазину, споживач має не просто обирати певну марку сиру, хай навіть місцеву, до якої він звик, а обирати її з огляду на безпечність для здоров’я. Адже життя показує, що обманюють і місцеві виробники молочної продукції, зокрема сирів, і з інших регіонів.

1269906

В українському суспільстві не заведено ретельно вивчати склад продуктів. А дарма, адже «пальмові» сліди є в соусах, чіпсах, у локшині з пакетиків, гамбургерах, картоплі фрі, випічці, цукерках, печиві, шоколаді, готовому листковому тісті.

«Пальма» є всюди. Але найбільше її в організм людини потрапляє під час вживання «молочки» та «кондитерки».

Виробники часто не вказують наявність пальмової олії у складі. Вони «ховають» замінник під термінами «інші харчові добавки» або «рослинні жири».

Zameniteli-kakao-masla-v-sladostyah

Тому треба уважно вивчати склад продукту, розуміючи, де може бути обман.

Про присутність «пальми» може свідчити знижена ціна. Адже молочні жири значно дорожчі за рослинні.

Продукт за наявності замінників, повинен вказуватися як «молочний продукт», а не «молоко».

Треба звертати увагу на термін придатності продукту. Не може, приміром, натуральний торт зберігатися кілька місяців і не псуватися.

Чому пальмову олію в Україні не заборонили, як у Європі

Через шкідливість цієї олії багато країн ввели заборону на її використання та занесли до списку канцерогенів. Такі спроби були неодноразово і в Україні. Але безрезультатно. Ініціатива заборонити пальмову олію була ще 2013 року, але проект спрямували на доопрацювання, де він перебуває і нині.

shutterstock_97357622-pic905-895x505-67272

Нещодавно в парламенті знову зареєстровано проект щодо заборони пальмової олії у виробництві харчових продуктів. Є побоювання, що «пальмові» лобісти знову стануть на заваді цією заборони.

А доки в парламенті торгуються, в Україні у харчовій промисловості використовують олію, яка в інших країнах гідна лише для виробництва мила, лаків чи фарб.

І ми їмо торти, «заправлені» технічною олією, що загрожує інсультом чи безпліддям.

Звісна річ, можемо тішитися лише тим, що в Росії ситуація ще гірша. Адже згідно з технічним регламентом Митного союзу, там дозволено використовувати в харчовій промисловості пальмову олію з технологічним показником 10. При цьому в цивілізованих країнах таку олію заборонено використовувати навіть для виробництва біодизелю та мила.

1035625452

Тобто у Росії їдять те, чим у Європі не ризикують заправлять автомобілі.

Мимоволі пригадується приповідка: що для росіянина – забавка, то для німця – смерть.

Але чи легше від того українцям? І чи не краще відмовитися від цього неприродного корму на користь традиційних африканських споживачів – слонів і мавп… Вони були б нам вдячні.

Ще статті по темі

Back to top button