Суспільство

Парламент забере в Сахневича «децентралізаційну відмазку»

Децентралізація на Чернігівщині, як і будь-який важливий і нелегкий процес, відбувається з труднощами та певними «гальмівними» нюансами. Основна гальмівна причина – чиновницький саботаж. Але існують й інші, завуальовані під недосконале законодавство, причини, якими вдало маніпулюють чиновники під час спілкування з прихильниками децентралізації. Приклад – населені пункти, що знаходяться в різних районах, але хочуть об’єднатися в територіальну громаду, отримують гучний словесний «ляпас», мовляв, мудруйте не мудруйте, а таким чином закон порушуєте. Подібними словами відповів перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич жителям трьох сіл Олишівки, Смолянки та Красилівки. Селяни хочуть об’єднатися, але є невелика проблема – ці села знаходяться не в одному районі.

Виявляється, не все в цій ситуації однозначно. На Чернігівщині створюється Холмінська територіальна громада, до якої увійдуть населені пункти з трьох районів – Городнянського, Корюківського та Семенівського районів. Звісно, Чернігівська ОДА надала людям негативний висновок стосовно невідповідності Конституції та децентралізаційним законам. Але дуже цікавий і революційний у сенсі свідомості документ надійшов від першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди. У документі чорним по білому написано, що громади (навіть із різних районів) можуть утворювати громади, якщо відповідне рішення прийняли на місцевому референдумі. Більше того, «слизький» пункт законодавства, що заважав населеним пунктам із різних районів об’єднуватися, 26 листопада 2015 року Верховною Радою був «утилізований».

 

14247587_522420424632499_1982301340_o 14284969_522420427965832_1438934025_o

Тобто географічна прив’язка населених пунктів на процес об’єднання громад не впливає.

За словами депутата обласної ради, виконавчого директора Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірини Грозенко, 8 вересня цього року Верховна Рада розгляне пакет децентралізаційних законопроектів. І деякі з них узагалі поставлять крапку на «міжрайонних» гальмівних процесах.

Тому чиновникам, які маніпулювали тезами про недосконалість законодавства під час обговорення процесу об’єднання громад, треба буде вигадувати інші відмовки. Можливо, вони почнуть говорити правду про те, чому саботують цю реформу. Очевидно, що причина в грошах, які в разі утворення громади йдуть повз «чиновницьке сито» безпосередньо людям на місця.

Ще статті по темі

Back to top button