Суспільство

Парламентарів закликають відкликати законопроект про створення «антисоціальної» інспекції

Урядовий законопроект, що передбачає створення ще одного репресивного органу для громадян – соціальної інспекції, слід відкликати. Про це заявив співголова партії «Наш край» Юрій Гранатуров.

За його словами, ініціатива Кабміну щодо створення служби, яка перевірятиме побутові умови отримувачів соцдопомоги, звужує право громадян на соціальний захист.

«Фактично, це буде «антисоціальна» інспекція, що нишпоритиме в помешканнях українців. Це суттєво звужує право громадян на соцзахист. Тому законопроект необхідно відкликати та виключити з нього норми, що стосуються перевірок умов проживання українців», – заявив Юрій Гранатуров, зазначивши, що соціальна інспекція має виконувати функцію виключно внутрішнього аудиту держорганів.

Співголова партії наголосив, що створення Соціальної інспекції в запропонованому вигляді також сприятиме збільшенню залежності людей від чиновників, оскільки вони матимуть змогу маніпулювати результатами перевірок.

«Замість контролю за ефективністю та законністю дій чиновників, уряд надає можливість інспекторам ухвалювати рішення на власний розсуд. Це зробить соціально-незахищених громадян ще більш залежними від чиновників», – підсумував Юрій Гранатуров.

Нагадаємо, 1 лютого 2017 року Кабмін ухвалив законопроект № 4176 «Про забезпечення державного контролю у сфері соціальної підтримки», що передбачає створення з 1 січня 2018 року Соціальної інспекції. Законопроект передбачає, що соціальний інспектор зможе обстежувати матеріально-побутові умови сімей, відвідувати помешкання отримувачів соцдопомоги та визначати наявність додаткових джерел до існування.

Ще статті по темі

Back to top button