Суспільство

Пенсіонерка з Менського району виростила долину нарцисів (Фото)

Пройти спокійно повз хатинку жительки менського села Садове Валентини Дубовик і не затамувати при цьому подих просто неможливо. У свої 79 років бабуся в городі доглядає цілу долину нарцисів. Їх тут, без перебільшення, кілька сотень кущів. Кожен клаптик землі жіночка засадила жовтими та білими квітами. Пахощі від нарцисів розносяться по всьому кутку. Маленькою хатинкою, що зусібіч оточена нарцисами, можна милуватися нескінченно.

«Сім сортів нарцисів, – перераховує квіти Валентина Дубовик. – Щойно сходить сніг, розквітають ранні сорти, тоді поступово квітами вкривається увесь сад. До мене часто люди заходять, просять накопати або нарвати букет. Квітів я ніколи не жалію».

Валентина Григорівна – не місцева. До Садового (колишньої Чапаївки) приїхала у 20 років з далекого Уралу, вийшла сюди заміж. Навіть зараз Валентина Дубовик розмовляє красивою російською. У селі працювала в дитячому садочку – виховувала всіх сільських діток і доглядала за величезною клумбою з нарцисами.

«У нашому дитячому садку все було засаджене нарцисами. Все квітло і пахло. Мені захотілося і в себе біля хати мати таку красу. Кущик за кущиком – і мої нарциси розрослися на весь сад», – розповідає Валентина Григорівна.

Вирощуванню нарцисів бабуся присвятила не один десяток років. І хоч нині сил уже майже немає, Валентина Дубовик продовжує підсаджувати нові кущі нарцисів і радіє, що наступного року в неї вже буде аж 10 сортів цих квітів.

«Цього року донька мені привезла два сорти, наступного року вони вже квітнутимуть. Колись у мене було ще більше різних квітів, а тепер залишилися лише нарциси, півонії, тюльпани та лілії. Я люблю квіти, у них є душа. Якби в мене були сили, то квітам у городі не було б кінця-краю», – розповідає Валентина Дубовик.

Фоторепортаж Яни Титенок

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button