Суспільство

Період приморозків в Україні триватиме до 25 травня

Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру, повідомила, що багаторічні спостереження метеорологічних станцій вказують на те, що приморозконебезпечний період в Україні зазвичай триває до 20-25 травня.

«Таке аномальне травневе похолодання пов’язане з особливостями нашого клімату. 20-25 травня – це ті кінцеві дати, в які будь-коли за період спостережень фіксувалися заморозки», — розповіла вона.

Щоправда, експерт зауважила, що протягом останніх десяти років не спостерігалися такі жорсткі заморозки саме у квітні й травні, тому українці просто відвикли від цього.

10_main«Бувало й таке, що на Київщині фіксували заморозки і на початку червня. Це був, здається, 2003 р. А у 1999 р. унаслідок заморозків Україна втратила мільйон гектарів озимої пшениці. Озимі культури витримують низькі температури, морози. Але тоді був дуже теплий квітень, на початку травня вже був сформований колос. І зниження температури до 10-15 градусів морозу в травостої спричинило загибель колосу. У 2000 р., до речі, теж були заморозки на початку травня такої ж інтенсивності, але, з огляду на те, що не був ще сформований колос на озимих, не було й пошкоджень», — сказала Тетяна Адаменко.

За словами фахівця, нинішні холоди — неприємне явище, але не унікальне. Просто весняні процеси цього року розпочалися рано, наприкінці лютого. Березень був дуже теплий. Плодові накопичили багато тепла і дуже рано зацвіли, а відтак і постраждали.

Джерело: «Главком»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button