Суспільство

Перлина Лівобережжя – Георгіївська церква в Седневі (Фото)

У центрі стародавнього містечка Седнів, що на Чернігівщині, на узвишші урочища Коронний Замок розташована дерев’яна Георгіївська церква, яка, за переказами, була збудована ще в домонгольський період. Церква унікальна у своєму роді на території усього Лівобережжя, вона визнана одним із найкращих витворів архітектури народного мистецтва! Історики кажуть, що церква збудована у XVIII столітті. Точна дата залишається дискусійною. Найімовірніші роки – між 1715-м і 1747-м.

Церква носить ім’я Георгія Побідоносця. Тут святили свої шаблі козаки Седнівської сотні Чернігівського полку перед важкими воєнними походами, брали благословення на дорогу. Як відомо, Георгій Побідоносець – захисник войовників, тих, хто йде в бій, кого треба захищати від ворогів.

Що особливо цікаво: церква, яка збереглася до наших днів за багато століть, збудована без жодного цвяха. Особлива будівельна техніка різьблення допомогла втілити такий замисел у життя. Спершу, як зазначають історики, церква була однокупольною, два інші куполи було добудовано в процесі реставрації. На жаль, вони були пошкоджені під час пожежі.

Інтер’єр Георгіївської церкви відзначається висотно розкритим простором центрального верху. Стіни мають нахил до середини, а тому висота церкви здається ще більшою. На дверях храму збереглися первісні куті залізні накладки.

Існує про Георгіївський храм така історія, що в церкві знімали ключові епізоди популярного радянського фільму «Вій» за однойменною повістю Миколи Гоголя. Однак матеріал не сподобався начальству «Мосфільму», а тому всі сцени фільму були зняті в Москві. Так чи ні – історична загадка, яку, думаю, за потреби можна розгадати.

Фото з архіву Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button