Суспільство

Перший день літа – свято всіх дітей світу

У перший день літа в багатьох країнах відзначається Міжнародний день дітей (International Children’s Day).

Це одне з найстаріших міжнародних свят.

День захисту дітей, або День дітей, або Дитячий день в Україні відзначається щорічно 1 червня з 1998-го.

Цього ж дня відзначають також Міжнародний день захисту дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше шести тисяч немовлят народилося у минулому році

За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата заходу припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку день збігся і з часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.

Офіційно ж рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей відзначали ще в 1950 році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя та здоров’я дітей одним із пріоритетних напрямів своєї діяльності.

Відповідно до Женевської декларації про права дітей, прийнятої в 1924 році, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була прийнята 20 листопада 1959-го, вона проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного та духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану тощо. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

У Міжнародного дня дітей є прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки – червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений у центрі, – це символ нашого загального дому.

День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою, і в майбутньому стали хорошими батьками та громадянами своєї країни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button