Суспільство

Під боком у Чернігівщини з’явиться платна дорога

Перша платна дорога з’явиться між Києвом і Білою Церквою, її будівництвом займеться приватна компанія. Про це в інтерв’ю Data.ua розповів радник голови «Укравтодору» Олександр Кава.

«Укравтодор працює над будівництвом нової концесійної дороги Київ-Біла Церква. Зараз йде підготовка техніко-економічного обґрунтування. Дорога буде будуватися за рахунок приватного інвестора», – говорить експерт.

За словами експерта, для будівництва такої траси необхідно змінити чинний закон про концесії. Уряд повинен гарантувати компанії, що потік автомобілів на дорозі буде на рівні, який забезпечить прибутковість проекту.

Який може бути вартість проїзду по платних дорогах в Україні, поки невідомо. Але якщо будувати дорогу будуть іноземні інвестори, вартість проїзду буде прирівнюватися до середньоєвропейського рівня.

Якщо ми подивимося на європейський досвід, то, як правило, вартість проїзду становить близько 9 євроцентів за кілометр. Ціна залежить від багатьох факторів – компанії надають різні тарифні плани в залежності від часу доби, дня тижня, є різні види абонементів, – пояснює експерт.

Платні дороги існують в більшій частині європейських країн і в сусідніх Білорусі, Росії та Молдові. У деяких країнах проїзд безкоштовний для легкових автомобілів з місцевими номерами, але платний для іноземців і вантажівок.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button