Суспільство

Підбито підсумки книговидавничої діяльності у 2017 році

У 2017 році в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки коштом обласного бюджету вийшли в світ 16 видань загальним накладом 3740 примірників.

Основним способом відбору творів для друку в рамках Програми є обласний конкурс рукописів місцевих авторів. У 2017 році прийом матеріалів на конкурс тривав з 29 травня до 3 липня, всього було подано 24 рукописи. Одинадцять із них члени комісії з питань підтримки місцевого книговидання включили до видавничого плану для видання бюджетним коштом.

Отже, за результатами конкурсу видано 11 книг сумарним накладом 2700 примірників:

  1. «Час плоду», автор – Володимир Кашка; літературно-художнє видання (збірка романів та есеїв);
  2. «Книга радости», автор – Юрій Ананко; літературно-художнє видання (щоденникова проза);
  3. «Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка», автор – Володимир Сенцовський; літературно-художнє видання (збірка оповідань для дітей молодшого шкільного віку);
  4. «Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915)», упорядники – Олександр Тарасенко, Анна Морозова; наукове видання (збірник документів і матеріалів);
  5. «Солодкий смак гіркоти», автор – Валентина Михайленко; літературно-художнє видання (роман);
  6. «Подвійний хронотоп», автор – Тетяна Сидоренко; літературно-художнє видання (повість);
  7. «Стріла», автор – Петро Антоненко; літературно-художнє видання (збірка прозових та поетичних творів);
  8. «Вдома, в школі і в дворі», автор – Василь Буденний; літературно-художнє видання (збірка віршів для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку);
  9. «Проникнення», автор – Надія Марчук; літературно-художнє видання (збірка поетичних творів);
  10. «Долі конем не об’їдеш», автор – Віталій Леус; літературно-художнє видання (збірка повістей та оповідань);
  11. «У минуле навпростець, або Невеличкі казочки про старовинне місто на Десні», автор – Маргарита Бордонос; літературно-художнє видання (оповідання для дітей).

Презентації більшості книг – переможців конкурсу рукописів відбудуться вже у новому році. По тому видані твори будуть передані до бібліотек, навчальних закладів, громадських організацій та творчих спілок області задля задоволення потреб читачів Чернігівщини. Тексти презентованих книг розміщуються в електронному вигляді у спеціальному розділі веб-сайту Чернігівської ОДА.

Понад те, завдяки використанню системи електронних закупівель «Prozorro» та економії коштів під час випуску друком згаданих книг, вдалося реалізувати ще 5 позаконкурсних видавничих проектів — загальним накладом 1040 примірників. Усі вони отримали схвалення комісії з питань підтримки місцевого книговидання.

Так, побачила світ збірка нарисів «На палаючому Сході» (500 примірників), присвячена жителям Чернігівщини — учасникам бойових дій на сході України, яку упорядкував Володимир Лисенко.

Видано дві науково-популярні роботи чернігівських істориків, які в доступній формі оповідають про трагічні сторінки історії України: «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає» та «Великий терор на Чернігівщині (20–30-ті роки XX століття)».

Окрім того, випущено видання, присвячене 75-річчю 1-ї гвардійської дивизії, та довідник для військовозобов’язаних, військовослужбовців та ветеранів «Пам’ятка учасникам АТО. Права, обов’язки та гарантії соціального захисту».

Обласний конкурс рукописів місцевих авторів 2018 року планується оголосити протягом І кварталу 2018 року. Інформація про оголошення конкурсу буде оприлюднена на офіційному веб-сайті Чернігівської облдержадміністрації.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button