Суспільство

Північні ворота Чернігівського краю у фото (Фоторепортаж)

Новгород-Сіверський – місто на північному сході Чернігівської області, розташоване на горбах мальовничого берега р. Десни.

Назва міста дійшла до нас у первісному вигляді і походить від укріплення Новий Городок, що виникло на старому городищі сіверян.

Перші згадки про Новгород-Сіверський датовані 989 роком. За красою та значенням Новгород-Сіверський, як сіверська столиця, не поступався іншим стольним князівським градам, а династія новгород-сіверських князів відігравала помітну роль у політичному житті Київської Русі. З Новгород-Сіверським пов’язана перша згадка про Москву, про героя ”Слова о полку Ігоревім” – князя Ігоря Святославовича.

На згадку про славетного князя Ігоря Святославовича в основу планування древньої частини міста закладено літеру «И», яку складають сучасні вулиці Козацька, Леніна та Карла Маркса. Жодне інше місто світа не має подібної схеми планування.

З тих давніх часів новгород-сіверці протягом 10-ти віків протистояли татарським ордам, литовським феодалам, кримським ханам, військам Лжедимитрія, шведам, німецько-фашистським загарбникам.

Десять разів вороги знищували, палили і розоряли Новгород-Сіверський. Але кожного разу завдяки архегенетичній силі минулих надбань, сіверяни завзято відбудовували, відроджували свій край для себе і прийдешніх поколінь, плугом і мечем продовжуючи його героїчний літопис.

Цілий комплекс безцінних архітектурних шедеврів надають дивовижної неповторності місту. Неможливо уявити Новгород-Сіверський без Спасо-Преображенського монастиря, комплексу культових, громадських і господарських споруд XII – XVII століть.

Текст та фото Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Ви би хоч на гуглокарти глянули — немає та Леніна, немає Карла Маркса…

  2. Для Кошмала історія не писана. Скопіровав десь і маладєц

Back to top button