Суспільство

«Почесний громадянин Чернігова»: хто претендує на звання

У Чернігові члени виконкому затвердили нове Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова».

Новий документ розроблявся з метою більшого впорядкування та регламентації присвоєння цього почесного звання.

Про це ЧEline повідомили в прес-службі Чернігівської міської ради.

У Положенні визначено, що звання «Почесний громадянин міста Чернігова» є найвищою відзнакою територіальної громади нашого міста і присвоюється громадянам України та інших держав, які своєю професійною та громадською діяльністю зробили вагомий внесок у його розвиток, що сприяло піднесенню авторитету Чернігова як на державному, так і на міжнародному рівні.

Право присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» належить виключно Чернігівській міській раді. Звання присвоюється лише один раз за життя і є довічним.

Підставами для присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» є:

— видатні заслуги в галузі науки, техніки, культури, мистецтва, фізичної культури та спорту, виховання та освіти, охорони здоров’я, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки, зміцнення миру та міжнародного співробітництва, розвитку економіки та виробництва, містобудування та архітектури, охорони правопорядку та громадської безпеки, укріплення демократії та захисту прав людини і громадянина та в інших галузях;

— особиста мужність і героїзм, проявлені під час виконання службового та громадянського обов’язку на благо міста Чернігова та України;

— творча діяльність, що сприяє розвитку міста Чернігова, просуванню його позитивного іміджу в Україні та за кордоном.

8595_1

Церемонія вручення відзнак Почесного громадянина міста Чернігова відбуватиметься щорічно під час святкування Дня міста Чернігова. Рішення сесії міської ради «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» набуває чинності з моменту його оголошення на урочистій церемонії.

Особам, яким присвоюється звання «Почесний громадянин міста Чернігова», вручається Диплом Почесного громадянина міста Чернігова та одноіменний нагрудний знак.

Визначений новий порядок висування кандидатур на звання «Почесний громадянин міста Чернігова». Таке право належить:

— Чернігівському міському голові;

— депутатським фракціям та групам Чернігівської міської ради;

— трудовим колективам підприємств, установ, організацій міста Чернігова, їх профспілковим комітетам, зборам громадян (за умов підтвердження легітимності зборів колективів, громадян);

—  юридичним особам, які знаходяться за межами України.

Як і було в попередньому Положенні, самовисування на звання «Почесний громадянин міста Чернігова» не розглядаються.

8595_0

У новій редакції Положення створюється комісія з питань присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова», що розглядає пропозиції про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» у межах квоти по одній кандидатурі з кожної галузі, але не більше трьох кандидатур загалом на рік.

Головою комісії є Чернігівський міський голова, а її склад затверджується виконавчим комітетом Чернігівської міської ради.

Засідання комісії з питань присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова», під час якого приймається рішення щодо визначення осіб, рекомендованих для присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова», відбувається у липні поточного року. У разі потреби, голова комісії може призначити інші засідання.

Рішення комісії щодо присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» міський голова вносить на розгляд чергової сесії Чернігівської міської ради у II півріччі поточного року напередодні Дня міста Чернігова.

Змінена фінансова частина забезпечення видатків, а саме: особам, які удостоєні звання «Почесний громадянин міста Чернігова»  надається одноразова грошова винагорода у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, встановлених Законом України «Про Державний бюджет України» станом на 1 січня року, в якому присвоєно звання. Виплати здійснюються за рахунок коштів міського бюджету в межах видатків, затверджених рішенням міської ради про міський бюджет на відповідний період.

Звання «Почесний громадянин міста Чернігова» не може бути надане тим громадянам, які раніше скоїли карні злочини, були засуджені і судимість яких не погашена.

Питання щодо позбавлення звання «Почесний громадянин міста Чернігова» вирішується на пленарному засіданні Чернігівської міської ради у разі здійснення особою кримінального правопорушення, за який особу засуджено і вирок щодо якої набув законної сили.

При присвоєнні звання «Почесний громадянин міста Чернігова» посмертно грошова виплата вручається найближчому за ступенем рідства члену сім’ї.

Виконавчий комітет міської ради доручив управлінню культури та туризму Чернігівської міської ради внести Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» на розгляд Чернігівської міської ради.

Ще статті по темі

Back to top button