Суспільство

Поліція розказала, куди зникають підлітки з Чернігова

З початку року у Чернігові зникло безвісти 11 підлітків віком від 13 до 17 років.

Більшість – це дівчата. Всіх їх вже знайшли – вони живі і здорові.

Куди і чому зникають неповнолітні?

Торік в обласному центрі зниклих за різних обставин підлітків було 13. А цього року (вже за 4 місяці) їх 11. Тобто, збільшення частоти все ж таки спостерігається.

Але за словами інспектора Чернігівського міськвідділу поліції Наталії Горох, нічого паранормального у цьому немає.

Чутки про маніяка-педофіла також не справдилися.

«Чимало зареєстровано випадків, коли діти просто затримувалися на кілька годин – хтось десь на футболі затримався, у когось мобільний розрядився. Але батьки правильно роблять, що своєчасно звертаються до поліції, адже різні можуть бути ситуації. Але, звичайно, є і такі підлітки, які дійсно втікали з дому і яких правоохоронці шукали кілька діб. Знаходили навіть у Києві», — зазначає Наталія Горох.

Основна причина, через яку «зникають» неповнолітні – це так званий «весняний загульний синдром». Молодь тікає з дому, аби на повну відтягнутися з друзями, а іноді – навіть з незнайомими.

«Наробила галасу вагітна дівчина-підліток. Її ніхто не викрадав. Вона просто вирішила поїхати на зустріч з батьком своєї майбутньої дитини у Ніжин. У Ніжині вони кілька днів пробули. Потім поїхала до своєї мами, яка проживає у Городні. Все з нею добре. Зараз вона в центрі соціально-психологічної реабілітації, що у селі Хмільниця Чернігівського району. Там дітки, які потребують психологічної допомоги», — зауважує Наталія Горох.

Цікаво, але у чернігівських інспекторів, які займаються зникненнями неповнолітніх, вже з’явилися «постійні клієнти».

«Є дівчина, яка вже кілька разів тікала з дому. Був випадок, коли родина збиралася їхати на відпочинок за кордон, а дівчина не захотіла і втекла. Шукали кілька діб. Знайшли в Києві. Дитину повернули родині», — розповідає Наталія Горох.

У поліції не приховують, що підлітки у переважній більшості тікають не через погані сімейні обставини та насилля, а… через «баловство».

«Не було випадків, що погано виховують батьки, чи насилля в родині. Найкраща порада батькам – це вибудовувати відносини на довірі. Пояснювати дітям, що у разі, якщо вони десь затримуються, чи розрядився мобільний телефон, то треба знайти можливість зателефонувати з іншого мобільного і повідомити, що все з ними гаразд. Ми постійно у школах проводимо профілактичні бесіди і роз’яснюємо це», — зазначає Наталія Горох.

Профілактичні бесіди проводяться не лише з дітьми. Батьків, чиї діти регулярно втікають з дому, поліція притягує до адміністративної відповідальності.

«184 стаття адміністративного кодексу. Рішення приймає суд – попередження чи штраф батькам. Серед цих 11 випадків – десь половину батьків притягували до адміністративної відповідальності», — заявила Наталія Горох.

Джерело: val.ua

Ще статті по темі

Back to top button