Суспільство

Помаранчеве щастя: гарбуз для настрою і здоров’я

Осінь справедливо вважається гарбузовим сезоном. Адже цим помаранчевим і корисним овочем зазвичай ласують саме в цю пору. В гарбузі корисне практично все, тому додавати його до свого раціону можна майже всім. До того ж, з усіх овочів він фактично найдоступніший, бо недорогий.

Із гарбуза можна готувати кашу на молоці з додаванням круп (рис, вівсянка, пшоно), зігріватися за допомогою крем-супу з вершками, запікати в духовці з корицею і цукром, готувати на грилі, використовувати як начинку для пирогів і пиріжків, а також робити фреш.

Чим корисний гарбуз?

У гарбузі міститься унікальний комплекс вітамінів і мінералів, що необхідні для повноцінного функціонування організму людини. Вміст у ньому заліза, калію, кальцію і магнію, а також вітамінів Е, А, С, D, РР, В1, В2, В3, В6, В9 і дуже рідкісного вітаміну Т уже  свідчить про те, що дружба з цим овочем гарантує легкість, підвищення життєвого тонусу, підняття настрою і, звісно ж, оздоровлення організму.

За кількістю білків гарбуз перевершує навіть курячі та перепелині яйця, а за вмістом каротину він лідер серед моркви і буряка.

Фахівці рекомендують вживати гарбуз при гіпертонії і хворобах серця та дозовано при цукровому діабеті.

Вчені довели, що вживання гарбуза може перешкоджати розмноженню туберкульозної палички і є потужним засобом профілактики простатиту в чоловіків.

Якщо ви страждаєте закрепами, гемороєм, нирковою недостатністю, то склянка гарбузового соку буде дуже доречна. Гарбуз виводить з організму солі та зайву воду, водночас не ушкоджуючи ниркової тканини. Але в будь-якому випадку консультація фахівця до застосування соку обов’язкова, щоб не нашкодити собі.

Стрес, втому, дратівливість, безсоння можна побороти за допомогою гарбузового соку і меду.

Корисний гарбуз і для вагітних, адже, окрім вітамінів і мікроелементів, в овочі містяться речовини, що зменшують нудоту. Ця ж властивість гарбуза буде корисною тим, хто страждає від захитування в транспорті або від морської хвороби.

Гарбуз також варто їсти і тим, хто хоче довго залишатися молодим і гарним. Адже калій, що міститься в м’якоті, сприяє зміцненню судин й уповільненню процесу старіння.

Кому варто бути обережним

Попри свої корисні якості, гарбуз, як і будь-який інший продукт, має протипоказання. Людям із виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки медики не рекомендують цей продукт.

Користь гарбуза для дітей

І хоч гарбуз яскраво-помаранчевий, він рідко викликає алергію, тож діткам цей поживний продукт можна давати після 6 місяців.

Про насіння

Гарбузове насіння в народній медицині є перевіреним засобом для вигнання глистів. Вважається, що гарбузове насіння вживають для профілактики захворювань сечостатевої системи.

Тож їжте із насолодою цей помаранчевий дар природи і будьте здорові!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button