Суспільство

Помер Роман Лось, боєць батальйона «Чернігів», який майже 10 місяців був у комі

13401212_1042575895816756_153243886_n

Сьогодні о 6-й ранку помер відомий захисник, боєць колишнього батальйону «Чернігів» та учасник АТО Роман Лось. Півторарічне лікування в Україні та в Греції, шалена підтримка волонтерів та родичів, не змогли зарадити в цій ситуації.

Організм просто не витримав, кажуть близькі, та й шанси на те, що Роман може вийти з коми – відверто кажучи, були мізерними. Однак попри це, батьки та дружина Романа Ірина вірили, що чоловік прийде до тями.

Редакція ЧЕline висловлює щирі співчуття близьким Романа та нагадує читачам початок цієї героїчної, але сумної історії.

Роман отримав травму під час бойових дій у Станиці Луганській, де разом з іншими чернігівцями ніс службу із захисту правопорядку. Було це в листопаді 2014-го. Тоді сепаратисти поцілили в мікроавтобус, яким пересувалися чернігівці, була стрілянина, троє бійців – Віктор Запека, Андрій Іщенко та Олександр Найдьон – загинули, п‘ятеро, серед них і Роман – отримали поранення.

Тривалий час Романа лікували в Чернігівській обласній лікарні. Йому зробили операцію пошкодженого суглоба на нозі, вживили титанову пластину, гроші на яку приносили всі колеги Романа. Начебто все було успішно, чоловік і батько 7-річної донечки вже пробував ставати на ноги і ходити на милицях.

Роман-Лось— Потім лікарі зробили знімки ноги і сказали, що в Роми сформувався хибний суглоб. Треба зробити операцію, зачистити, нібито пластина там стоїть неправильно. І після операції, що була 20 липня 2015-го, Рома так і не прокинувся. Про це я дізналася тільки на 4-й день після. Потім мені зателефонував посол, волонтери, через два тижні я полетіла до Греції, бо в мене ж не було закордонного паспорта, візи, я ніколи за кордоном не була.

Щоб поїхати і дбати про чоловіка, Ірині довелося залишити роботу. Майже рік Роман пробув у стані коми. Це був вельми дивний стан, бо Роман міг подавати звуки, кліпати очима, сіпатись… Ірина стверджувала, що чоловік завжди відчував її і навіть силувався усміхнутися.

За словами дружини, в Греції чернігівець не міг розраховувати на якісний догляд, у Роми з‘явилися не лише пролежні, а й навіть виразки на руці. Ані волонтерам, ані Ірині тамтешні медики не дозволяли мити пацієнта чи зістригати йому нігті. Враження від «догляду» Ірина описала в гнівному пості в Faceboook:

— У Греції лікарі не дозволяли не те, щоб щось самим робити, а навіть простирадло підняти і подивитись, що там робиться, не дозволяли і сварились. Коли ми почали відмивати Ромчика після грецької реанімації, то були всі шоковані. На складках рук бруд взявся кіркою. Таке відчуття, що, як тільки я поїхала, то вони його не мили. Якщо так, то фізіотерапії і не було зовсім. А вони стверджували, що фізіотерапію роблять двічі на день. За півтора місяця моєї відсутності в нього пальчики на лівій руці майже до кісточок прогнили, з’явились ранки на долоні від нігтів, яким не було місця куди рости, то вони почали закручуватись навиворіт (Рома тримає руки в кулачках). На прохання волонтерів обрізати Ромі нігті відреагували лише через два тижні. Але, як з’ясувалось, обрізали лише на тій руці, де було видно. Ліва рука була перев’язана бинтом, тому там ніхто нігтів не обрізав. Узагалі жах!!! Отак Ромине лікування проходило під особистим контролем посла України в Грецькій Республіці!

Згодом завдяки колосальним зусиллям дипломатів, чиновників, нардепів таки вдалося знайти кошти на транспортування Романа додому. І навесні цього року атошника доправили до Києва. Увесь цей час він перебував під наглядом лікарів Головного шпиталю МВС у Києві. Його обстежували, давали ліки. Шукали можливості для реабілітації. Українські медики також були незадоволені тим протоколом лікування, який провадили греки – надто мало уваги і надто сильні антибіотики… Та, попри це, Ірина все одно вірила:

— Давно не писала новин від Ромчика, бо, на жаль, нічого суттєвого не відбувається… У Роми через день температура 37,5-39, неспокійний, періодами кричить. Робили рентген ноги, вона в нього так і не зростається. Моя думка, що нога в нього дуже болить, ось чому він кричить. Ще днями робили повторне МРТ, на жаль, лікарі не бачать змін і покращень… Але я все одно сподіваюсь, що все буде гаразд, тому продовжую шукати, хто зможе допомогти Ромчику!

Українська громада в Греції в греко-католицькому храмі Ахарноні в Афінах на завтра замовила панахиду за душу покійного Романа Лося…

Ще статті по темі

Один коментар

  1. не поширюйте непрофесійної інформації, почитайте що таке кома

Back to top button