Суспільство

Поминальні дзвони гетьманської столиці (Фоторепортаж)

Ще до схід сонця вчора в Батурині тривожно дзвонили дзвони. Це не просто був церковний дзвін, це був дзвін пам’яті жертв Батуринської трагедії. Тут, у самому серці колишньої гетьманської столиці, зібралися сотні містян і гостей Батурина, щоб віддати шану тисячам безневинних жертв страшної різанини, що спіткала місто на початку XVIII століття.

Як відомо, у 1708 році за наказом російського царя столицю Гетьманщини, улюблене дітище гетьмана Івана Мазепи, було втоплено в крові і знищено. Ім’я самого гетьмана піддано анафемі та затавроване печаттю зрадника. Так розплатилася Україна за своє прагнення до волі.

Сьогоднішні поминальні заходи розпочалися в храмі Воскресіння Господнього на Цитаделі Батуринської фортеці, де акафіст за загиблими здійснив митрофорний протоієрей, настоятель отець Роман. Поминальна літія за невинно убієнними відслужена святими отцями і біля пам’ятника жертвам Батуринської трагедії. Учасники заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника. До присутніх із віршем «Червоні маки» звернулася артистка обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Олена Белеванцева. Їй, як нікому, знайомий страшний біль втрати. Вона — мати загиблого сина, героя – 26-річного солдата 13-го мотопіхотного батальйону Володимира Близнюка, який загинув у боротьбі з агресором.

Художник-різьбяр із Черкащини Василь Гелетко передав заповіднику полотно «Гетьман Іван Самойлович». Перед присутніми виступив відомий у всьому світі чернігівський кобзар, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України Василь Нечепа. Його думу підхопив член спільноти дослідників, реконструкторів і любителів кобзарської традиції «Кобзарський цех» Василь Жованик із Києва. Завершилися меморіальні заходи виступом фольклорно-сценічного гурту «Народна криниця» Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, які виконали низку козацьких пісень.

А на площу все прибували і прибували автобуси з делегаціями з різних куточків України, щоб віддати шану невинно убієнним та ще раз дізнатися правду про становлення України.

Текст та фото Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button