Суспільство

Правила перетину кордону: пам’ятка для відпочиваючих та туристів

Перетинання державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред’явлення посадовій особі Держприкордонслужби України одного з документів, що дають право на перетинання, а у разі необхідності й інших документів, передбачених міжнародними договорами або внутрішнім законодавством України.

Про це ЧEline повідомив помічник начальника прикордонного загону,  начальник прес-служби Олександр Дудко.

Відповідно до статті 6 Правил, громадянин України може бути обмежений у праві виїзду з України тільки у випадках як що:

1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю;

2) відносно нього діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов’язання;

3) проти нього порушено кримінальну справу;

4) він засуджений за вчинення злочину;

5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням;

6) він свідомо повідомив про себе неправдиві відомості;

7) він підлягає призову на строкову військову службу;

8) на нього подано цивільний позов до суду;

9) він за вироком суду визнаний особливо небезпечним рецидивістом чи перебуває під адміністративним наглядом міліції.

Паспорт може бути тимчасово затримано чи вилучено у випадках, передбачених пунктами 1-9 частини першої цієї статті, або в разі використання паспорта для вчинення злочину, або виявлення у ньому підробки, а також у випадках припинення громадянства України.

Тимчасове затримання або вилучення паспорта у таких випадках здійснюється судом, органами прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Державної прикордонної служби України, військовими комісаріатами та консульською службою України.

Відповідно до статті 33 Конституції України громадяни України, за жодних обставин, не можуть бути обмежені в праві повернення в Україну.

Перетинання державного кордону громадянами України – дітьми

Статтею 313 Цивільного Кодексу України визначено, що фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд з України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі чи у супроводі осіб, які ними уповноважені. Разом з тим, фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Згідно з статтею 7 Закону України «Про громадянство України» особа, батьки чи один з батьків якої, на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Відповідно до пункту 1 статті 2 цього Закону, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, у правових відносинах з Україною він визнається тільки громадянином України.

Особами які супроводжують неповнолітнього громадянина України під час його слідування за кордон потрібно мати наступні документи: паспортний документ; проїзний документ дитини (свідоцтво про народження – тільки для поїздок в Російську Федерацію; нотаріально завірену згоду обох батьків (законних представників) у якій визначено державу прямування та термін перебування у цієї державі.

Нотаріально засвідчену згоду іншого з батьків, який не супроводжує дитину, не вимагають при перетині кордону у разі наявності оригіналів або нотаріально завірених копій:

— свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

— рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

— рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16 — річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

— довідки відділу запису актів цивільного стану (РАЦС) про те, що відомості про батька записані за заявою матері відповідно до частини першої статті 135 Сімейного Кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Не потрібна нотаріально завірена згода батьків у випадках коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини; коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує дитина, або у проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном.

Проїзний документ дитини оформляється на три роки або до досягнення дитиною 18-річного віку.

На дітей віком від 5 до 18 років, які виїжджають разом із законними представниками і відомості про яких вписуються у їх паспорти громадянина України для виїзду за кордон, подаються фотокартки, що вклеюються у ці паспорти і скріплюються печаткою.

Порядок виїзду організованих груп дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення врегульовано Постановою КМУ від 21 грудня 2005 р. N 1251.

Виїзд організованих груп дітей за кордон можуть провадити підприємства, установи, організації, у тому числі благодійні та громадські, за умови, що їх установчими документами передбачається провадження або сприяння діяльності з організації відпочинку та оздоровлення дітей за кордоном.

Документи для виїзду за кордон громадян України

Відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» документами для перетинання державного кордону України для громадян України є:

  1. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон.
  2. Проїзний документ дитини.
  3. Дипломатичний паспорт.
  4. Службовий паспорт.
  5. Посвідчення особи моряка.

Ці документи є власністю України і за умови відповідного їх оформлення дійсні для виїзду в усі країни світу. У випадку втрати громадянином України зазначених вище документів, документом, що дає йому право на повернення в Україну є посвідчення особи для повернення в Україну, що видається дипломатичними чи консульськими представництвами України за кордоном після надання їм довідки виданої компетентними органами країни перебування про втрату документів і проходження процедури встановлення особи (дипломатичне чи консульське представництво України за кордоном надсилає відповідний запит в органи МВС України за місцем проживання).

Для виїзду за кордон громадянами України можуть бути використані й інші види документів, якщо це передбачено відповідними міжнародними договорами.

Хочемо нагадати перевізникам, що прикордонний контроль організованих туристичних груп у міжнародних пунктах пропуску для автомобільного сполучення здійснюється на окремих смугах руху та в пріоритетному порядку.

Для спрощення прикордонного контролю туристичні оператори (або агенти), інші юридичні чи фізичні особи при здійсненні міжнародних автомобільних перевезень організованих груп не пізніше ніж за 24 години до прибуття автобуса в пункт пропуску надають попередню інформацію про автомобільний транспортний засіб та пасажирів підрозділам охорони держкордону.

Така інформація надається у формі електронного повідомлення (у форматі Excel, RTF) на електронні скриньки пунктів пропуску підрозділів охорони держкордону без застосування електронного цифрового підпису. На ділянці Чернігівського прикордонного загону такими міжнародними пунктами пропуску визначені «Нові Яриловичі» ([email protected]) та «Сеньківка» ([email protected]).

Для організованих груп громадян України інформація повинна включати такі дані:

  • найменування організатора міжнародного перевезення організованої групи, місце знаходження;
  • електронна адреса туроператора, номер телефону контактної особи;
  • туристичний маршрут;
  • номер автобуса, дата та орієнтовний час прибуття в пункт пропуску;
  • прізвища та ім’я пасажирів;
  • стать;
  • громадянство;
  • дата народження;
  • серія, номер паспортного документа;
  • серія, номер нотаріального посвідчення згоди одного з батьків або обох батьків – якщо до складу організованих груп, які виїжджають з України, входять особи, які не досягли 16-річного віку та прямують у супроводі одного з батьків або без них.

Перевірка документів організованої групи проводиться в автобусі за спрощеною процедурою.

Звертаємо увагу на те, що жодних зборів коштів з пасажирів автобусів за «прискорене проходження прикордонного контролю» або «позачерговий пропуск до пункту пропуску» посадові особи Державної служби України не проводять.

В разі виявлення спроб таких шахрайських дій будь-яких осіб — не зволікайте, повідомляйте старшого прикордонних нарядів у пункті пропуску або звертайтеся на гарячу лінію телефону служби «Довіра»:

Чернігівського прикордонного загону (04622) 5-50-17, (067) 460-84-41 або (044) 321-39-76 (також «Київ Стар»);

Адміністрації Державної прикордонної служби України (044) 527-63-63.

Ще статті по темі

Back to top button