Суспільство

Православний священик розповів, чи потрібні два Різдва

Днями Президент України Петро Порошенко підписав закон про введення нового вихідного дня – 25 грудня, на яке припадає католицьке Різдво. Водночас офіційним вихідним і святом залишається православне Різдво за юліанським календарем – 7 січня.

Зважаючи на це, ЧЕline вирішив розпитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, чи потрібно віднині святкувати два Різдва.

Чи вже звертались до вас парафіяни з таким запитанням?

Святкування Різдва – не найбільша проблема в нашій країні. Якщо дивитись за старим стилем, то православне Різдво дійсно припадає на 25 грудня, а не на 7 січня. Та я думаю, що зараз переносити Різдво на цю дату не на часі. Якби в Україні була одна помісна православна церква, тоді це питання для християн можна було б ставити.

У нашому храмі дуже багато парафіян. Але з таким запитанням вони до мене не приходять.

Це добре, що маємо додатковий вихідний?

Звісно, що так. Православна церква цього дня вшановує великого православного святого Спиридона Триміфунтського. Він в Україні стояв на рівні зі святителем Миколаєм. Але його трішки призабули, та нині традиція його вшанування повертається. У нашому храмі є ікона святителя Спиридона з частинкою його мощів. Відповідно, ми святкувати цього дня будемо.

Також я щороку 25 грудня з дружиною і дітьми відвідуємо службу в чернігівському костьолі. Але я йду туди не як священик. Приходимо просто як люди, сідаємо на лавочку, слухаємо богослужіння.

Я знайомий із багатьма священиками, тож просто вітаю їх із святом, яке вони святкують, тобто з Різдвом Христовим. Отака в мене вдома традиція.

Але якщо наше Різдво перенесуть, то не зможу ходити до костьолу, бо святкуватимемо в себе. Але поки що, вважаю, це не актуально.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button