Суспільство

Президент вручив нагороду фотографу з Чернігівщини

У День журналіста, 6 червня, Президент Петро Порошенко зустрівся з представниками ЗМІ та привітав їх із професійним святом. Глава держави наголосив, що журналістика в Україні насправді стала четвертою владою, а серед заслуг журналістів – ініціатива з повернення української мови в український медіа-простір.

Петро Порошенко зазначив, що підписав Закон щодо частки державної мови у засобах масової інформації та подякував представникам ЗМІ за пропозиції про запровадження квот і повернення української мови в українські медіа.

Президент підкреслив, що цим рішенням українська мова з-поміж інших мов стала захищеною в Україні.

– Ніхто не проти, щоб з екранів (телебачення – ред.) лунали інші мови, але неприпустимо, щоб частка української мови на будь-якому українському каналі складала 15, 20, 25 %. Слава Богу нам вдалося це захистити, – зауважив він.

– Єдине, що можу констатувати – журналістика в Україні насправді стала четвертою владою. Ігнорувати журналістів на сьогоднішній день неможливо і небезпечно. Це дуже важливо, і це теж наша спільна перемога. Дуже хотілося б, щоб наша журналістика була об’єктивною, щоб дотримувалися стандартів журналістики. Впевнений, що у вас це виходить і вірю – так буде й надалі, звернувся Глава держави до присутніх на зустрічі.

Президент окремо подякував представникам вітчизняних ЗМІ, які пліч-о-пліч з українськими воїнами ефективно ведуть війну із захисту українського інформаційного суверенітету, територіальної цілісності і правди, та справжньої української незалежності. Також він окремо відзначив воєнних журналістів, які перебувають у зоні бойових дій, ризикуючи власним життям, та створюють чесні об’єктивні репортажі про ситуацію на фронті.

– Правда з фронту цінується найбільше, тому при визначенні державних нагород ми вирішили в першу чергу надати перевагу тим, хто бере участь не в інформаційній війні, а тим, хто понюхав пороху на лінії зіткнення, у фронтових окопах шукає правду і ризикує життям, зазначив Петро Порошенко.

Президент також вручив нагороди журналістам за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної журналістики, багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність та з нагоди Дня журналіста.

Серед нагороджених – незалежний фотокореспондент з Чернігова Маріанна Хардікова, якій за відвагу та відданість професійному обов’язку під час Революції Гідності Глава держави вручив орден «За мужність» III ступеня.

У 2013–2014 роках наша землячка висвітлювала події Революції Гідності, що відбувалися в Чернігові та Києві. Близько трьох місяців вона практично постійно перебувала на Майдані Незалежності та вулиці Грушевського, створюючи свої фоторепортажі. Фотографії Маріанни у той час розміщувалися в місцевих Інтернет-виданнях, мережі Фейсбук, а також експонувалися на імпровізованих вуличних виставках.

Під час фотозйомок на вулиці Грушевського у Києві вона дістала осколкове поранення в ногу. Пізніше, під час наступу «Беркуту» на вулиці Інститутській, будучи в одязі з маркуванням «Преса», була жорстоко побита беркутівцями, отримала травми голови та коліна, втратила фотообладнання. Оскільки лікарні були переповнені, лікувалася вдома.

Після Революції Гідності фотосвідчення Маріанни Хардікової з Майдану експонувалися на кількох «фотосушках» і виставках у Чернігові та Ніжині, публікувалися у чернігівських та київських Інтернет-виданнях, а у вересні 2014 року демонструвалися на виставці «Революція Гідності – в серці подій» у столиці Литви — Вільнюсі.

Окрім державної нагороди Президент України вручив Маріанні Хардіковій фотообладнання, необхідне їй для професійної діяльності.

За інформацією Прес-служби Президента України

Фото Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button