Суспільство

Пристрасті за комбікормом

Хто і чому позбавляє село Бахмач-2 інвестицій, перспектив розвитку та нових робочих місць

Аби відчути найбільші очікування  та проблеми людей, достатньо у базарний день пройтися будь-яким ринком Чернігівщини. Там люди говорять про наболіле – відсутність  роботи, низькі  пенсії, занедбані старі заводи, розбиті дороги. Зрідка хто хвалиться заможним життям.

І майже всі очікують аграрного відродження села, покладаючи надії на інвесторів, готових вкладати у нові підприємства з переробки й виробництва. Адже це – робочі місця, зарплати, дороги, вуличне освітлення, водогони тощо.

«Рівень екологічної безпеки на заводі у Бахмачі  відповідатиме рівню заводів ЄС»

Такі суспільні очікування небезпідставні. Останнім часом в області з’явилося кілька нових сучасних підприємств, що успішно працюють на благо місцевих громад. Здебільшого – в аграрному секторі.

Але водночас вкрай дивна ситуація відбувається нині у селі Бахмач-2. Там деякі мешканці поставили під сумнів доцільність інвестиційного проекту – побудови на сільській околиці сучасного комбікормового заводу.

Still0519_00011

Мова іде про наміри єдиного місцевого підприємства ТОВ «СП «Агродім» інвестувати у сучасне високотехнологічне виробництво. Кілька місцевих мешканців чи то за власною ініціативою, чи кимось підбурені, виступили проти будівництва. І це при тому, що іншого роботодавця у Бахмачі немає і наразі навіть не простежується.

Аргументи проти інвестора – прості і невибагливі. Декому здається, що комбікормовий завод, спроектований німецькими інженерами, здатний погіршити екологічний стан у Бахмачі.

Still0519_00010

Подібну позицію у розмові із нашим журналістом щиросердно висловлює місцева жителька Людмили М᾽яленко, яка проти підприємства із робочими місцями, але за – чисте повітря, якому завод начебто загрожує.

Таких у селищі не багато. Вони часом протирічать самі собі, хоча й намагаються тримати генеральну лінію, спрямовану проти будівництва.

Still0519_00006

«Не треба нам завод новий, хай краще фільтри куплять на сушарку. Я вважаю, що шкоди населенню не має бути, а так хай підприємство працює», — каже пані М’яленко.

Щоправда, з її слів не зрозуміло, чи «нам не треба новий завод» чи все ж «хай підприємство працює». Після наших намагань уточнити її позицію жіночка зашарілася і припинила розмову.

Виконавчий директор ТОВ «СП «Агродім» Микола Бердичевський спростовує закиди щодо сушарки, також спроектованої німецькими спеціалістами, що успішно працює поблизу Бахмача 2. За його словами, закупку нових фільтрів для сушарки вже внесли у цьогорічні видатки. При тому, що жодних негативних висновків щодо її впливу на екологію ніхто і ніколи документально не фіксував.

«Ми пішли назустріч людям і запланували значні кошти на додаткові фільтри. Після їх встановлення ми розраховуємо, що навіть у скептиків відпадуть питання. Хоча люди в більшості самі після аварії на ЧАЕС почали накривати колодязі, щоб в них не потрапляв пил із дороги чи повітря. Невже важко накрити їх, як це робили українці впродовж століть…

Still0519_00007

І я взагалі не розумію, навіщо сушарку приплели до нового заводу. Це або чиясь маячня, або хтось боїться, що на території громади запрацює сучасне виробництво, яке здешевить ринкові ціни на комбікорм», — говорить пан Бердичевський.

Вибір громади: робочі місця і соціальний розвиток із заводом, або масове пияцтво та безнадія без нього  

Ми поспілкувалися із генеральним директором ТОВ «СП «Агродім» Ігорем Денисюком, який безпосередньо опікується новими інвестиційними проектами у Бахмачі. За його словами, нове виробництво відповідає усім технічним нормам, що підтверджено відповідними екологічними висновками.

«Дотримано усі норми будівництва, адже територія під нове підприємство знаходиться за межами населеного пункту. До речі, усю ділянку навколо майбутнього об’єкту розчищено від джунглів амброзії, яка є найстрашнішим в Україні алергеном. Це позитивно вплине на здоров’я людей. О того ж, отримано усі дозволи, зокрема заяву до уповноваженого органу, проектну документацію щодо відповідності архітектурним та інженерним умовам, а також – екологічний висновок», — наголошує пан Денисюк.

Still0519_00004

За його словами, комбікормовий завод – сучасне виробництво, що повністю відповідає найбільш вимогливим екологічним та технологічним нормам Європейського Союзу та Німеччини.

Він каже, що діяльність підприємства не може в принципі загрожувати екології. Адже процес виробництва комбікорму складається із чітких технологічних етапів – дробіння, змішування зернових, їх зберіганні й виготовленні сумішей.

Від завантаження зерна і до моменту вивантаження готової продукції все здійснюється у закритому обладнанні. У процесі виробництва не існує етапів, які би загрожували екології чи здоров’ю людей. Місцеві оглядачі мають дві версії суспільної дискусії у Бахмачі.

Still0519_00009

На їхню думку, люди або не усвідомлюють важливості нового виробництва для своєї громади і мимоволі дезінформують людей, або роблять це свідомо, змушуючи інвестора до додаткових витрат.

Відтак, у першому випадку для вирішення ситуації достатньо просто посилити громадський діалог між «Агродомом» і окремими представниками громади. А в другому своє слово має сказати сама громада і більшістю прийняти вольове рішення.

Вибір простий: новий завод із новими робочими місцями і бюджетними надходженнями, або подальше животіння, масове пияцтво та безнадія. До речі, на новому підприємстві планують створити щонайменше 10 робочих місць їх. А якщо будуть молоді кваліфіковані кадри, то й більше.

До речі, навіть ті, хто виступають проти будівництва, не спроможні чітко обґрунтувати свою позицію. Дехто говорить про пил у повітрі, хтось починає згадувати про радянські п’ятиповерхові комбікормові заводи із шумом,  курявою та запахом Однак ті старі «монстри» лишилися у часах СРСР.

Still0519_00012

Новітні європейські технології і екологічні стандарти не мають нічого спільного з радянськими. А пилу на новому заводі буде не більше, аніж у пересічній хаті в Бахмачі-2. Тож ці побоювання безпідставні.

Директор департаменту будівництва ТОВ «СП «Агродім» Сергій Петров докладно розповідає про німецьку технологію виробництва комбікормів, яку будуть застосовувати на підприємстві.

«Після дробівки стоїть фільтр, який збирає усі залишки і пропускає їх через фільтр. Таким чином вони знову повертаються у переробку. Після цього комбікорм гранулюється. На виході отримуємо готовий продукт. До нас приїздили усі можливі інспекції, які дали дозволи на запуск підприємства», — зауважив Петров.

Still0519_00001

Місцевий дешевий комбікорм дозволить людям більше заробляти і краще забезпечувати родини   Розмовляючи із так званим «протестним електоратом» селища, важко одразу зрозуміти, чи вони розуміють ризик, яким загрожують усій громаді. Адже, окрім втрати робочих місць та податків, громада не отримає ще й дешевий, якісний комбікорм, якого бракує у приватних домогосподарствах.

І знову люди рахуватимуть кожну копійку, вирішуючи, чи доцільно їм братися за відгодовування домашніх тварин. Це при тому, що новий завод вироблятиме корми для свиней і великої рогатої худоби. А згодом можуть запустити окрему лінію комбікормів для птахівництва, інші напрямки. Усе це дає людям можливість обирати більш вигідні напрямки, що дозволять краще заробити і забезпечити свої родини.

Загалом питання виробництва комбікормів є доволі гострим для України, і зокрема, Чернігівщини. Їх вартість складає більше половини витрат у тваринництві. Затрати на корми значно перевищують такі статті як ветеринарні препарати, електроенергія та оплата праці. Тож зниження вартості на цю статтю видатків суттєво зменшать собівартість готової продукції. А відтак – дохід людей стане відчутно вищим.

Still0519_00002

Ситуація в Україні та розвинутих аграрних країнах суттєво відрізняється. У Європі прийнято розміщувати виробництва якісних кормів у радіусі 50-60 км від великих тваринницьких підприємств. Ними  ж користуються і приватні домогосподарства. Вони отримають дешеві доступні корми.

За цим показником між українською та європейською економіками – прірва. У нас альтернативи забезпечення комбікормами через «коротке плече», практично, відсутні. Тож доводиться миритися із завезенням кормів за сотні кілометрів і витрачати на це додаткові кошти.

У Бахмачі-2 і загалом на значній частині Чернігівщини є шанс обрати цивілізований, прогресивний та випробуваний Європою шлях – створити бізнес замкнутого циклу. До нього увійдуть тваринницькі комплекси, ферми з вирощування зернових та потужності з виробництва комбікормів.

Still0519_00000

Перебуваючи у Бахмацькому районі, наша журналістська група  здебільшого відчувала загальну підтримку проекту комбікормового заводу. Люди усвідомлюють переваги для себе і громади, тільки-но починаєш говорити із ними докладніше.

Бахмацький сільський голова Наталія Гришко, як ніхто, розуміє вигоди, що відкриваються її рідному селу із приходом нових інвестицій.  Вона переконана, що після роз’яснень і діалогу вже нікому не вдасться баламутити селян. Адже люди зрозуміють, що сильні підприємства – це сильна громада та соціально-економічний розвиток територій. А відтак – все у місцевій громад буде добре. Розум і громадська відповідальність візьмуть гору над популізмом та принципом: хата скраю…

Still0519_00005

Бахмаччани про «Агродім»:

Наталія Гришко, сільський голова с. Бахмач  

«Ми маємо довгу історію інвестиційної співпраці з «Агродомом». Питання будівництва церкви розглядалося роками, аж поки ця компанія не розпочало фінансування. Вони провели газопровід до зернового комплексу, від якого люди безкоштовно підключили свої будинки. Було заасфальтовано дорогу, споряджено вуличне освітлення, надають допомогу ФАП, школі. Вони забезпечують громаду транспортом, щомісяця виплачують по 250 гривень ветеранам Другої Світової війни, надають людям допомогу з нагоди народження дитини чи на поховання».

Отець Василь, священик

«Якби не було цього підприємства, не було б і церкви. А є церква у селі, тоді і село живе. Завдяки «Агродому», що виділив кілька сотень тисяч гривень на зведення храму, ми з Божим благословенням ці роботи закінчимо цього року. Люди вважають, що цей комбікормовий завод принесе щось погане… Але водночас таким же кормом годують поросят. І люди, які пишуть скарги, найбільше використовують ці корми. Чим більше буде бізнесу та підприємств у селі, тим більше буде людей. А це – розвиток села і нашої громади. Коли люди зайняті ділом, то вони менше споживають алкоголю, менше чинять кривди і зла».

Олена Сафронова, директор школи 

«Підприємство «Агродім» вкрай важливе для Бахмача. Упродовж останніх п’яти років вони постійно допомагають нашій школі. Придбали принтер, два ноутбуки, допомагали відремонтувати двері. Потрібно пісок завезти до школи для дитячого майданчика – будь ласка. Ялинку придбати для діток на Новий Рік – завжди забезпечать. І новорічні подаруночки завжди привозять. Це люди – небайдужі до життя нашої громади. Тож мусимо підтримати їх добрі справи на ініціативи».

Віталій Каморда, співробітник ТОВ СП «Агродім»

«Агродім» мені вже як рідний. На підприємстві працюю від самого початку, 15 років. Умови роботи дуже хороші і ставлення до людей людське. От потрібна мені матеріальна допомога, я завжди знаю, до кого звернутися. Ніколи не відмовлять – я теж це знаю. Якби не було «Агродому», сиділи б вдома, нічого не робили. А якщо ще зроблять комбікормовий завод, то хіба погано? Такі підприємства потрібні, бо возять на переробку хтозна-куди, а так усе буде на місці. А щодо невдоволених, то це баламути баламутять. Може, кого за п’янку вигнали, бо в нас з цим строго, то тепер мітингують. І конкуренти можуть колотитися. А завод потрібен, і побільше би таких підприємств, бо це розвиток села, от як я скажу».

Ще статті по темі

Back to top button