Суспільство

«Приватбанк»: RIP чи друге дихання – що маємо насправді

Націоналізація найбільшого в Україні банку «Приватбанк» не на жарт налякала українців. Більшість людей досі не розуміє, що ж насправді відбулося і як це «щось» вплине безпосередньо на пересічних користувачів «Приватбанку».

По коментар із цього приводу ЧЕline звернувся до відомого українського економіста та фінансового експерта Бориса Кушнірука.

За його словами, панікувати та бігти до найближчого банкомату, щоб зняти всі гроші з картки, не варто.

— «Приватбанк уже кілька років був із величезною внутрішньою дірою: одночасно працювала начебто гарна система для фізичних осіб: надання послуг і залучення кошів, але водночас, якщо ми беремо ту систему, що пов’язана з кредитуванням, то, поки ситуація була в економіці нормальною, вона була й у цьому банку нормальною. А от коли виникли проблеми в економіці – окупація Донбасу, Криму, – то виявилося, що значна частина кредитного напрацювання стала поганою.

— Позитив полягає в тому, що всі зобов’язання щодо фізичних і юридичних осіб перенесено на державу, таким чином гарантовано, що всі зможуть продовжити з ним працювати. Це важливий позитив, бо він має зняти паніку, якщо не одразу, то протягом декількох днів.

Хоча в цій ситуації є й певні ризики.

— Довгострокова проблема в тому, що, як показує досвід, держава не є ефективним власником. Усі банки лише витягують кошти з держави. Тому держава повинна визначитись для себе, що вони планують далі робити, тобто яким чином побудувати таку модель банку, щоб він міг генерувати прибуток реально.

Попри все, я сьогодні не вбачаю жодної паніки. Ніхто не штурмує Приватбанк, тому певною мірою ми самі налаштовуємо людей. Націоналізація тим хороша, що вона гарантує людям всі 100%.

Ще статті по темі

Back to top button