Суспільство

Про міграцію ЗНОшників, популярну біологію і «незручні» предмети

Завершилася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання, що цьогоріч стартує 23 травня і завершиться 15 липня. Кожен зареєстрований учасник має право складати тести не більше ніж із чотирьох предметів.

Причому для випускників шкіл результати ЗНО з трьох предметів зараховуються як результати державної підсумкової атестації: з української мови і літератури, математики або історії України, а також одного предмета за вибором випускника.

Про це сьогодні, 27 березня, під час брифінгу в Чернігові зазначила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

«До участі в ЗНО на Чернігівщині зареєструвалася 6 661 особа, щоправда, фахівці прогнозували, що учасників буде суттєво більше – близько 7,5 тис. Хоча до 31 березня кількість зареєстрованих може трішки збільшитися, бо учасники, які надали документи з помилками, отримали шанс їх виправити. А щодо вже зареєстрованих, то 5591 із них – це випускник шкіл, 797 – випускники минулих років і 273 – учні та студенти ПТУ», – заявила Світлана Сакаєва.

Імовірно, менша кількість зареєстрованих і тому, що цьогоріч залишаються дійсними сертифікати 2016 року.

Наразі наближається проведення пробного ЗНО – із 1 по 8 квітня. Як і минулого року воно залишається платним. Пробне тестування проводять для ознайомлення з процедурою ЗНО.

Однак, за словами Світлани Сакаєвої, учасники дедалі частіше запитують, який матимуть рейтинг серед учасників, які взяли участь у тестуванні з того чи іншого предмета. Також вони хочуть бачити той зошит, який буде на основному тестуванні.

«Цьогоріч пробна процедура трішки змінена. Адже раніше учасникам видавали бланки з правильними відповідями до всіх завдань. У 2017 році такого не буде. Учасник пробного ЗНО, якщо хоче побачити, яке місце він займе в рейтингу з того чи іншого предмета, має після пробного тестування повернутися додому, відкрити свій комп’ютер, зайти до свого особистого кабінету та відкрити бланк із того предмета, з якого проходив зовнішнє оцінювання. До бланку треба занести правильні, на думку учасника, відповіді. Після цього українським центром закривається ця послуга із розміщення своїх результатів на електронному бланку. І вже аж потім будуть оголошені результати. Вони з’являться на особистій сторіночці в особистому кабінеті учасника пробного ЗНО. Процедуру отримання результату ускладнили. Я прихильник саме цього варіанту. Бо коли немає правильних відповідей, це стимул ще раз повторити програму шкільного курсу з того чи іншого предмета. Щоб більш вдало підготуватися до ЗНО», – зазначила Світлана Сакаєва.

Пункти пробного тестування будуть у кожному райцентрі та місті обласного підпорядкування.

Цьогоріч також відбулися кардинальні зміни в тому, як випускники обирали предмети для проходження ЗНО. Зокрема, суттєво частіше почали обирати біологію – з 38% до 42%. Фізику обрали всього 7% учасників, хімію – 2 %. На 4% зменшилась кількість любителів математики. Для складання цей предмет обрали 46 % учасників ЗНО.

І мотивація вибору у випускників наразі, на жаль, однакова – надають перевагу тому, що легше скласти.

Також серед цьогорічних новацій – зміна географії пунктів тестування. Спостерігається тенденція на укрупнення територій. Округи створюватимуть із розрахунку на 450 осіб. Тож на Чернігівщині буде, можливо, всього 8 чи 9 округів. Тобто буде велика міграція учасників ЗНО по території області. Але куди і як – ще не знають.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button