Суспільство

Проблемна освіта: чи добудують у Машевому школу? (Фото)

На Чернігівщині є звичайнісіньке село Машеве Семенівського району. Проживають там 640 жителів – і старих, і малих.

За словами сільського голови Дмитра Коленченка, населений пункт не депресивний, адже тут є робота для молоді, тож вона із рідного населеного пункту не тікає.

Ось тільки в селі є суттєва проблема – ніяк не добудують школу. Звели стіни, зробили дах, вставили сучасні вікна, навіть огородили прилеглу територію добротним парканом. Залишились внутрішні роботи в приміщенні та облаштування системи опалення. І проект відповідний є, і минулої п‘ятниці подали заявку в Державний фонд регіонального розвитку.

На перший погляд, усе відбувається логічно, хоч і повільно. Але сільський голова побоюється, що школу ніхто не збирається добудовувати.

«Жодної підтримки в цьому питанні не відчуваємо. Двоповерхова будівля в центрі села стоїть уже майже три десятки років і нікому немає діла. Тим часом школярі, а їх близько 60, навчаються в трьох старезних хатах, де ні зручностей, ні теплого туалету немає.

Спортивні тренування відбуваються в коридорах. А дитячий садочок, де виховують 39 дошкільнят, узагалі розміщується в Будинку культури. До того ж, це заклад короткотривалого перебування, де дітей можна залишити тільки до обіду», – сказав сільський голова.

Він також зауважив, що обіцянку завершити будівництво селяни постійно чують від виборів до виборів, але справа з мертвої точки не рушає.

«Минулої п’ятниці в Чернігові засідала комісія з регіонального розвитку, де був розподіл коштів. Я там виступав, усе розказував про нашу проблему. Але наприкінці засідання почув, що ця школа не потрібна. І ніхто нічого не пропонує, куди дітей подіти. Та й закинути цю будівлю теж не по господарськи», – обурюється Дмитро Коленченко.

По коментар із цього приводу звернулися до голови Семенівської райдержадміністрації Сергія Деденка. Він був більш оптимістичним, ніж Машевський сільський голова.

«Школа розрахована на 120 учнів, адже планували її на початку 90-х, коли демографічна ситуація була дещо інша. Добудова її в цінах 2015 року, саме тоді перераховували вартість проекту, коштує 15 мільйонів гривень.

Ми подали заявку до Державного фонду регіонального розвитку. В області є відповідна комісія, яка ухвалює рішення – чи включати об’єкт у будівництво, чи ні. Тобто, зі свого боку, зробили все, що могли.

Поки що чекаємо на її рішення. Яким воно буде, дізнаємося в травні, коли комісія знову збереться на своє засідання. Саме тоді мають оголосити рейтинг об’єктів. Це така система отримання коштів із фонду регіонального розвитку», – повідомив голова РДА.

Чи добудують школу в Машевому, покаже час. Натомість ЧЕline обіцяє стежити за тим, чим завершиться ця історія. Адже до травня, коли комісія ухвалить своє рішення, вже, як кажуть, рукою подати.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button