Суспільство

Проїзд пільговиків має фінансуватися з держбюджету та контролюватися державою – «Наш край»

Держава визначає категорії пільговиків, які мають право на проїзд за зниженим тарифом або безкоштовно, тож і фінансувати ці витрати має державний, а не місцевий бюджет.

Про це заявила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник.

16343979_1177921048988206_2118416819_n

На її думку, на сьогодні фінансова децентралізація в питанні пільгових перевезень є поспішною, непродуманою та нелогічною.

«Категорії громадян, які отримують право на пільговий проїзд, визначає держава, а за фактом – оплачує місцева громада. У результаті цього «соціального парадоксу» страждають усі – і перевізники, і – що найголовніше – пільговики.

Держава, по суті, за таких умов отримує можливість ухвалювати рішення, не зважаючи на реальні бюджетні можливості», – зазначила вона.

О.Чередник наголосила, що місцеві бюджети не вмотивовані компенсувати витрати на перевезення пільговиків.

«Нещодавно керівник «Укрзалізниці» Бальчун заявив про отримання перевізником із місцевих бюджетів за 2016 рік лише 9,2 % коштів за пільгові приміські перевезення. Унаслідок недофінансування перевізники або зазнають збитків, або змушені відмовляти в пільговому проїзді.

Особливо гострою проблема відмов є у перевезеннях автобусами та маршрутними таксі. Загалом пільги, з одного боку, недофінансовують, а з іншого – відсутній контроль за додержанням законодавства», – зазначила вона.

«Уряд має повернутись до практики оплати пільгового перевезення пасажирів шляхом надання місцевим бюджетам відповідних субвенцій із державного бюджету. Відповідно, після повернення до такого фінансування уряд має запровадити жорсткий контроль за додержанням перевізниками законодавства», – підбила підсумки керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді.

Прес-служба Чернігівської облорганізації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button