Суспільство

«Революція гідності» в чернігівській школі № 2 (Фото)

«Право на вчителя», – під таким гаслом сьогодні в чернігівській школі № 2 зібрались батьки цьогорічних «першачків».

Свавільне рішення від керівництва школи змусило близько 40 батьків влаштовувати міні-мітинги біля міського управління освіти та в самому навчальному закладі.

Суть історії в тому, що батьків поставили перед фактом – у них за п’ять днів до школи забирають вчительку, до якої вони цілий рік ходили на підготовку, а замість неї ставлять зовсім іншу.

«Ми, батьки 31 дитини, написали заяви про те, щоб нашою вчителькою була Доман Світлана Миколаївна. Коли дітям уже час іти в перший клас, нас поставили перед фактом, що в нас буде другий вчитель – Людмила Геращенко, яка набрала клас, за її словами, з 15 осіб, хоча насправді там було три дитини.

Чому ми повинні відправляти своїх дітей у школу до вчителя, до якого ми не хочемо йти? До того ж, нам обіцяли ту вчительку, яку ми виберемо?

 Діти вже звикли до своєї вчительки. А така ситуація з Людмилою Геращенко, за нашою інформацією, повторюється вже п’ять років. Вона постійно не добирає собі дітей. Нам дали рекомендацію, що краще до неї не йти.

Учора моя дитина вся в сльозах була, коли я їй сказали, що поміняють вчителя. Це ж дитяча психіка. Її не можна отак ламати через коліно», – наперебій емоційно розказували батьки про свою проблему.

На запитання ЧЕline, хто ж прийняв таке «непедагогічне» рішення, батьки сказали, що, за словами Людмили Геращенко, це вирішила директор школи Тамара Касаткіна.

Вона мотивувала це тим, що за законом своєрідне «право на дітей» має вчитель, який більше пропрацював у школі.

Як з’ясувалось, спершу дітей записували в чотири класи, але через недобір учнів змогли сформувати тільки три. І зайвою вирішили зробити Світлану Доман. Адже четвертий вчитель йшов би на звільнення або переводився б до іншої школи.

Ось як ситуацію прокоментувала сама Людмила Геращенко «Я вчитель із досвідом. Брала участь у конкурсах «Учитель року». Була в номінації «Вчитель-винахідник». Я вчора розмовляла з батьками, і вони раніше були налаштовані проти мене. Я думаю, їх хтось налаштував. До мене підійшов один батько і сказав, що проти мене проведена велика робота. За законом вчити маю право я.

Так можна будь-кого взяти. Він молодий, красивий, а куди діватися вчителям із досвідом? Як допрацювати до пенсії? Чому адміністрація сформувала чотири групи, і не сказала з самого початку, що не добирають дітей? Через це доводиться одному вчителю звільнятися. Як би не це, то було б три класи, і діти звикли б до мене. І батьки були б усім задоволені. Але якщо директор і батьки за те, щоб залишити того педагога, я змирюся. Хай так буде».

Обурені батьки не обмежились походом до заступника керівника управління освіти міста. Вони організували збори в школі, щоб відстояти своє право. На зборах виявилось, що за два тижні до цих подій Людмила Геращенко запевнила заступника директора, що через недобір дітей у її класі вона буде звільнятися. Але вчора вона вже сказала, що не буде цього робити.

IMG_2908

«Я заявила, якщо вона хоче залишитись, то має йти на збори і переконувати батьків. На що Людмила Анатоліївна мені сказала:

«Ви сумніваєтесь в моїх здібностях? Чому ви думаєте, що я не знайду спільної мови з батьками?», — повідомила директор школи № 2 Тамара Касаткіна.

Як бачимо, переконати батьків педагогу зі стажем, м’яко кажучи, не вдалося. Адже навіть директор у присутності батьків зробила «реверанс» у бік здібностей молодої вчительки Світлани Доман.

«Людина, перебуваючи в декретній відпустці, змогла сформувати  клас з 31 дитини. Дівчинка – молодчинка, ходила, переживала, хвилювалась, постійно доповідала, скільки в неї учнів».

Наприкінці Тамара Касаткіна звернулася до Людмили Геращенко і до залу: «Я зараз офіційно заявляю. Хоч би яке рішення ви ухвалили, Людмило Анатоліївно, хочете – подавайте на нас до суду, а в цьому класі вчителем працюватиме Світлана Миколаївна Доман. Решту питань ми вирішуватимемо в юридичній площині з Людмилою Геращенко».

Зал вибухнув оплесками. Відбулась ще одна маленька перемога громади над владною бюрократичною машиною.

Ще статті по темі

Back to top button