Суспільство

«Революція і рейдерство»: в Чернігові вирують ліфтові баталії

Нещодавно в Чернігові відбулася «ліфтова революція». Щоправда, йдеться не про феноменальне покращення якості обслуговування підйомників, а про рейдерський віджим ліфтового ринку.

1 лютого члени виконавчого комітету Чернігівської міської ради проголосували за підвищення тарифів на утримання ліфтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знову зростуть тарифи

Ініціатором цього коригувального питання стала невідома до цього фірма «Центрліфт», яка, як виявилося, вже обслуговує більшість чернігівських ліфтів. Міжнародна фірма «Отіс», яка багато років поспіль обслуговувала ліфти в Чернігові і якою містяни були задоволені, залишилася за бортом. Яким чином? Запитання цікаве, але про це далі.

Що таке ТОВ «Центрлфіт»? Ми одразу зацікавилися цією фірмою і в реєстрі юридичних осіб знайшли інформацію про те, що нею володіє естонець Марк Ейвін. Він також є одним із засновників фірми «Майас Сілтумс», яка в листопаді 2016 року за результатами конкурсу стала управляючою компанією для 95 будинків у мікрорайоні Шерстянка. Хоча на той час минуло лише півроку від дня заснування компанії.

Відомо також, що нинішній міський голова Чернігова Владислав Атрошенко і Марк Ейвін – бізнес-партнери.

Вони є засновниками та кінцевими власниками компанії «Сідко Україна», що зареєстрована в Чернігові.

28308334_736448353229704_1181947240_n

Отже, неважко здогадатися, як невідомій фірмі «Центрліфт» без спеціалізованого обладнання та потужностей вдалося витіснити з ліфтового ринку професіоналів із хорошою репутацією.

Цікавим є також і цей факт. Коли ми оприлюднили інформацію про власника ТОВ «Центрліфт» і його зв’язки з Владиславом Атрошенком, «ліфтери» заметушилися і перереєстрували фірму на Дмитра Ейвіна (очевидно, родич Марка Ейвіна).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліфтери злякалися: бізнес-партнер Атрошенка переписав бізнес на родича

28236103_736448349896371_255881333_n

Та, виявляється, ця комунально-ліфтова афера бере свій початок ще з початку минулого року. Зверніть увагу на заяву начальника ЖКГ Ярослава Куца від 2 лютого 2017 року, на яку тоді фактично ніхто не звернув уваги.

3_відсторонення ОТіс

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів збирається відмовитись від послуг фірми «OTIS»

Маємо логічний фінал.

Із власних джерел нам стало відомо, що керівників чернігівських ЖЕКів змусили замовити «спеціальну» експертизу, яка дала б чітко зрозуміти – «Отісу» в Чернігові не місце.

Отже, процес запущений. Люди платять за ліфтову махінацію, а «причетні» збирають бариші. За попередніми розрахунками, йдеться про майже 2,5 мільйона гривень чистого прибутку щорічно (без врахування податків і різноманітних затрат). І це зважаючи на те, що ліфти тепер тижнями не працюють. Яскраві приклади – вулиця Київська, 6 і проспект Миру, 180. За цими адресами підйомник не працював більше тижня.

«Організація, що обслуговувала ці ліфти, мала своє обладнання, починаючи від котушок, електронне обладнання – це вони виробляли. І вони начебто монополісти. А зараз обслуговує ліфти інша організація», – зазначає заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Фірма «Центрліфт» не встигає укладати договори з підрядниками на ремонт ліфтових кабін і моторів.

«До кожного ліфта підхід окремий, є запитання, наприклад, щодо ремонту електродвигунів. Згорів – його треба віддавати спеціалізованій організації на перемотку – це час займає. Для уникнення негативних наслідків», – переконує заступник директора обслуговуючого підприємства Ірина Данилова.

А чернігівці тим часом продовжують писати скарги, ліфти впадають в «анабіоз», а люди похилого віку через це не можуть навіть вийти на свіже повітря з власних квартир, несвідомо стаючи ув’язненими у власних оселях…

А від правоохоронних органів чомусь жодної реакції.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Вот такие схемы Куц в Суммах проворачивал. Теперь здесь

Back to top button