Суспільство

Рибка велика й маленька: аквапотенціал Чернігівщини

Рибогосподарська галузь Чернігівщини, як і України загалом, має високий потенціал для розвитку, завдяки великому фонду рибогосподарських водойм і сприятливому географічному розташуванню.

На території області нараховується 1 570 річок загальною довжиною 8 336 км, 23 водосховища загальною площею водного дзеркала 2406,30 га, 828 руслових ставків загальною площею – 4252,4 га, 35 наливних ставків – 355,8 га, 1034 ставки-копані загальною площею водного дзеркала близько 3430,0 га.

Останнім часом позитивну динаміку зростання у рибогосподарській галузі відзначає аквакультура, або рибне фермерство.

За останні роки світовий ринок аквакультури у світі збільшився майже в 3 рази та досяг 80 млн тонн продукту і має найдинамічніший розвиток у секторі харчової промисловості. Відповідно до офіційних прогнозів, до 2030 року рівень промислового лову знизиться на 38% на користь аквакультури.

В Україні у сфері аквакультури, або рибного фермерства задіяно понад 4600 суб’єктів господарювання різної форми власності. Загальний щорічний обсяг продукції аквакультури в середньому становить 20-25 тис. тонн на рік. Найпопулярнішими видами риби, яку вирощують фермери, є короп, товстолобик, осетрові та форель.

Рибогосподарський комплекс Чернігівської області представляють:

— 7 користувачів, які займаються промисловим виловом водних біоресурсів на р. Десна з озерами та р. Дніпро в межах Чернігівської області;

-11 користувачів, які займаються штучним розведенням і вирощуванням водних біоресурсів за Режимом СТРГ (спеціальне товарне рибне господарство) на 12 водних об’єктів загальною площею водного дзеркала 399,8 га;

— 10 суб’єктів аквакультури. Виробничі потужності суб’єктів аквакультури це стави – 974,2 га, садки – 400 м2, басейни – 120 м2. Вирощують коропа, товстолоба, сома, білого амура, стерлядь, осетра. У 2016 році суб’єктами аквакультури вирощено товарної риби – 628, 8 тонн, вирощено та виловлено рибопосадкового  матеріалу – 145,4 тонн.

У 2016 році основна маса вилову товарної риби на Чернігівщині припала на суб’єкти аквакультури – 92% (590,6 т), на промисловиків – 7% (43,3 т) вилову, на СТРГ – всього 2% (10,7 т).

Основну масу промислового вилову становили лящ, плоскирка, плітка, короп, синець, карась. Основну масу в розведенні і вирощенні та вилові в режимі СТРГ становить короп, товстолоб, білий амур, карась, щука, окунь, лин, плітка.

На зменшення промислового вилову та вилову користувачів СТРГ протягом останніх років впливав низький рівень повеневих вод, що призвів до обміління водних об’єктів, пересихання на 50%, а то і 100% ставків, зменшення площі природних нерестовищ, відсутності переднерестових міграцій із Київського та Канівського водосховищ, за рахунок яких у повноводні роки оновлювалися популяції в області основних промислових видів риб, таких як лящ, плоскирка та плітка. Всі ці чинники відчутно вплинули на природне відтворення водних біоресурсів.

Основним завданням розвитку рибогосподарської галузі України і Чернігівщини зокрема є розвиток аквакультури. Адже аквакультура майже не залежить від сезонності, порівняно з промисловим ловом і вирощуванням риби за режимом СТРГ, більш орієнтована на цільові потреби споживача, має можливість впровадження довгострокових та більш досконалих підходів до рибництва.

Джерело: сайт Чернігіврибоохорони

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Пора вже заборонити неконтрольований промисловий вилов риби в Десні та Дніпрі

Back to top button