Суспільство

Ринок землі: у Чернігові обговорили потребу в новій реформі

Громадська рада при Чернігівській ОДА організувала засідання за «круглим столом» на тему «Впровадження ринку землі в Україні. Виклики та можливості».

Обговорити регіональні перспективи нової реформи зібралися депутати обласної ради, громадськість, представники Держгеокадастру та департаменту АПК області.

Причина зібрання – недалекі перспективи того, що ринок землі в Україні невдовзі запрацює. Адже у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект № 5535 про обіг земель сільського господарського призначення.

«Треба докладати зусиль, щоб ринок землі в Україні запрацював. Мораторій на заборону продажу землі був прийнятий у січні 2001 року як тимчасовий захід, але триває досі. Якщо ми не будемо обговорювати це питання і не шукатимемо шляхів правильного впровадження ринку землі, воно залишиться ще на 15 років», – сказала Олена Седнівець, виконувач обов’язків керівника Держгеокадастру в Чернігівській області.

Загалом більшість присутніх одностайна в тому, що ринок землі потрібен, але перед цим необхідно обговорити цю тему, щоб він був цивілізованим. Зокрема Олег Крапивний, заступник директора Департаменту АП розвитку Чернігівської ОДА, говорив про низку необхідних для цього запобіжних заходів.

«Щоб землю не могли купити іноземці та підприємства. І право купівлі мали тільки громадяни України. Обмежити площу, яку може купити одна людина, наприклад, до 200-500 гектарів. Впровадити заборону щодо зміни цільового призначення сільськогосподарських земель. Можливо, необхідно впровадити систему кредитування під низькі відсотки, щоб наші громадяни мали купівельну спроможність».

Більшість погоджувалась, що продаж землі не має стати чинником розвалу аграрних чи фермерських господарств, які працюють на місцях і безпосередньо створюють та підтримують інфраструктуру села. Адже якщо не будуть враховані думки громад на місцях, ця реформа матиме всі шанси остаточно розвалити українське село.

Тому регулювання продажу землі має проводитись за безпосередньої участі об’єднаних територіальних громад. У деяких країнах навіть існують норми, що купити землю можна тільки за згодою зборів громади села.

Лунали й думки про можливість запровадження пілотного проекту в реалізації земельної реформи. Тобто продаж землі буде дозволений тільки в одній області і продаватимуть тільки державні землі, не чіпаючи людських паїв.

До речі, сьогодні нормативно-грошова оцінка ріллі становить майже 24 тисячі 500 гривень, тобто близько тисячі доларів.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button