Суспільство

Рівень захворюваності на грип та ГРВІ на Чернігівщині стрімко зростає

Минулого тижня в Управлінні охорони здоров’я ОДА на засіданні оперативного штабу обговорили стан захворювання на грип та ГРВІ в області. Відбулася предметна розмова про готовність лікувально-профілактичних закладів до роботи в епідемічний період, забезпеченість лікарськими засобами, проведення вірусологічних обстежень та імунізації населення проти грипу.

Про це повідомляє прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

За словами голови штабу, заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Володимира Пуліна, рівень захворюваності на Чернігівщині нижче епідпорогу на 31,7%, але стрімко зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кількох районах Чернігівщини школи закрито на карантин

Зважаючи на високий рівень епідпорогу в окремих районах Чернігівщини, за рекомендацією Лабораторного центру МОЗ України, введено обмежувальні заходи в деяких селах Корюківського, Менського, Новгород-Сіверського, Ічнянського, Бобровицького, Куликівського, Семенівського, Козелецького, Чернігівського районів, а також у Сновську та Ніжині. Крім того, у Чернігові з 12 лютого у школах з п’ятиденною системою навчання та з 10 лютого у школах з шестиденним робочим тижнем призупинені заняття.

Лікарі повідомляють: цього епідемічного сезону в Україні циркулюють збудники грипу В, віруси Н1N1 та Н3N2.

— Немає особливого значення, на який вірус грипу захворіла людина. Є лише деяка відмінність у симптомах. Втім, лікування та профілактика практично схожі. Головне — не поширювати збудника серед людей. Тому постільний режим та маска на обличчі хворого — запорука профілактики хвороби серед родичів та близьких, — наголосила завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Світлана Ворона.

Актуальною залишається і профілактична вакцинація. Лікарі запевняють: щеплення можна здійснювати у будь-якому віці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школи Чернігова йдуть на карантин

Крім того, слід пам’ятати: щоб упередити поширення повітряно-крапельної інфекції, варто уникати місць скупчення людей, мити руки, провітрювати приміщення та вживати продукти, багаті на вітаміни й мінеральні речовини. При перших ознаках захворювання необхідно залишатися вдома та викликати дільничного терапевта або сімейного лікаря.

Говорили також про захворювання на кір. Нових випадків у Чернігівській області не зафіксовано. Для раннього виявлення дітей з ознаками та симптомами інфекційних хвороб у шкільних та дошкільних навчальних закладах посилено контроль медичних працівників.

— Щеплені 97,8% дітей у віці 1 року та 95,1% шестирічних дітей. Відсоток додаткової вакцинації дітей віком від 2 до 8 років, які не отримували щеплень раніше, складає 77%, — зазначила заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмила Кривець. — На сьогодні область забезпечена достатньою кількістю вакцин проти кору для дітей.

Медики наголошують: специфічного лікування від кору не існує. Захворюванню можна запобігти, якщо відповідально поставитися до єдиного надійного методу профілактики — вакцинації.

Ще статті по темі

Back to top button