Суспільство

Різдво у Чернігові 100 років тому: як це було

Більш як століття тому у Чернігові святкування відбувалося саме о цій грудневій порі — ще на початку місяця на адресу резиденції губернатора починали надходити пожертви речами, провізією та грошима, аби, за традицією, на свята передати все те нужденним міста й попечительським закладам.

Після великого різдвяного богослужіння у соборі Преображення Спаса 25 грудня починалися святкування у будинку Дворянських зібрань. За рубль із гривеником (або за 55 копійок, якщо ви дитина) можна було насолодитися танцями, музикою та смаколиками. Якщо відвідувач мав ще одну срібну полтину — безпрограшна лотерея до ваших послуг: жоден не покидав свята з порожніми руками!

Для менш забезпечених чернігівців 27 грудня відкривав двері Будинок працелюбства на Олександрівській площі. Лише за гривеник можна було танцювати до дірок на підошвах. Ясна річ, що святкування тим не обмежувалися, адже існувала ковзанка на Гончій; для любителів санчат — сиві Болдині гори, а в заплавах Десни можна було розважитися бігом на лижах.

Джерело: ЦікавийЧернігів

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button