Суспільство

Роботодавці Чернігівщини заборгували працівникам понад 13 мільйонів

Чергове засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат відбулося в Чернігівській облдержадміністрації.

За словами заступника директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Катерини Тимощенко, на 1 листопада загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств становила 13,2 мільйона гривень — на 500 тисяч менше, ніж на початок цього року.

Про це повідомляють у департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА.

Зменшилась і кількість підприємств-боржників — із 33 до 27. Не мають боргів із виплати заробітної плати підприємства 17 районів області.

84 % боргів акумулюються в Чернігові та Ніжині. Чернігівські підприємства заборгували майже 8,6 мільйона гривень, ніжинські — 2,5 мільйона. Серед найбільших боржників: ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (2,7 мільйона гривень), Чернігівська філія ПП «Компанія «ІнексУкрПаркет» (1,1 мільйона), ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» (1,3 мільйона), ПАТ «Облтеплокомуненерго» (1,2 мільйона)

У жовтні на 13 економічно активних підприємствах області вдалося на 1,5 мільйона гривень скоротити заборгованість, проте вона все ж становить 6,7 мільйона гривень. Борг на 10 підприємствах-банкрутах — 4,6 мільйона гривень, на 4-х економічно неактивних підприємствах — 2 мільйони.

Зазначалося, що така ситуація обумовлена недостатньою кількістю замовлень за прямими договорами, відсутністю державного замовлення, зниженням обсягів попиту та реалізації продукції. Вливає на рівень заборгованості й відсутність купівельного попиту на майно банкрутів, наявність арештів на їх майно, припинення господарської діяльності.

Від початку року на підприємствах Чернігівщини виявлено понад 500 порушень стосовно оплати праці. Щодо 280 справ винесено рішення щодо накладення штрафних санкцій у розмірі 3,5 мільйона гривень. 223 суб’єкти господарювання вже сплатили понад мільйон гривень. На виконання приписів державних інспекторів виплачено 26,3 мільйона гривень заборгованості із зарплати 7 тисячам працівників. Про це зазначила заступник начальника Управління Держпраці Ірина Хоменко.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button