Суспільство

Розгортали «Пункти незламності» і займалися відновленням: громади Чернігівщини про блекаут

Учора Чернігівська область була повністю відключена від електропостачання внаслідок ракетних обстрілів Росії по енергетичній інфраструктурі України. Але випробування пітьмою не зламало сіверян, громади із викликом впоралися.

Олександр Кодола, ніжинський міський голова

Учора вся область була одночасно відключена від електропостачання через ракетні удари. Наш «Водоканал» дуже добре себе проявив. Адже протягом години після відключення світла відновили водопостачання в оселі. Одночасно розгортали «Пункти незламності», які ми підготували. Адреси вказані на сайті міської ради, в соцмережах – на наших офіційних сторінках. У ці пункти можуть прийти всі люди зігрітися. Це стаціонарні великі заклади, які працюють на альтернативних видах палива. Там є генератори, можна зарядити мобільні телефони та інші гаджети, є вода й інші елементарні умови.

Близько третьої ночі електропостачання в Ніжині було відновлене. Потім повністю було відновлене водопостачання, а зранку всі комунальні служби відновили теплопостачання. Єдина проблема, що через отакі аварійні відключення дуже складно відновити роботу котелень, оскільки відбуваються гідроудари, заповітрювання системи. Тож дуже багато роботи доводиться виконувати комунальникам, щоб заново запустити всі 14 котелень, які у нашому місті. І виникають ті чи інші питання щодо деяких будинків. Але нічого, ми перебороли цю темряву і показуємо, що ми — незламна нація, а Ніжин – незламне місто.

На сьогодні «Пунктів незламності» налічується п’ять, але ми поступово збільшуємо їх кількість. У нас їх буде більше як десять. Учора люди частково приходили, але, очевидно, що ще не всі знають про ці пункти. Наше завдання буде максимально донести інформацію, щоб люди знали про ці пункти. Бо це ж для людей робиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Три через шість»: Чернігівщина повертається до посилених графіків відключення світла

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади

Після вчорашньої атаки росіян отримали інформацію, що знову вимушені повертатися на посилений графік відключення світла «три через шість» (три години електропостачання у групи є, потім на шість годин його обмежують).

Вода в будинках була, щоправда, увечері трішки впав тиск у системі, але ми його відновили за допомогою генератора. Половина міста була без тепла. Нині — вже з теплом. Учора людей 40 прийшли підзарядити телефон до приміщення міської ради.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

Так, були без світла. Одні лінії включилися десь близько п’ятої години ранку, деякі — пізніше. Міська рада – близько 9-ї ранку. А нині вже запроваджений графік відключення електрики «три через шість», то планові  відключення за новим графіком почалися.

Учора чергували наші працівники в одному з «Пунктів незламності», посилені патрулі ходили і їздили містом. Якихось кардинальних порушень чи неконтрольованих ситуацій не зафіксовано.

На водозаборі вмикали генератор на певний період, то були з водою. Ми менян попередили, що вода подається з 16.30 до 20.00. А по факту до 22.00 вода подавалася. А як світло увімкнули, знову водопостачання поновили.

По центральній котельні вирішується питання, бо там потрібні генератори великої потужності. Котельні увімкнулися з відновленням електропостачання.

Інформацією про «Пункти незламності» люди цікавилися, але це більше сьогодні. Хоча один із таких пунктів – якраз у приміщенні міськради. Багато людей не було. І дзвінків чи скарг на ситуацію теж не було. Більше ажіотаж спостерігався біля банкоматів і магазинів, не знаю, чому.

Лікарня працювала. Зранку ми провели нараду, були запрошені усі керівники комунальних закладів. Усі доповіли, що робота відбувалась у штатному режимі.

Де не було опалення, діти в школу не пішли.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button