Суспільство

Розкішні прикраси і хенд-мейд: жителі Чернігівщини розповіли про новорічні традиції

За вікном трішки засніжило, до того ж синоптики прогнозують подальше похолодання і морозець. Природа ніби підказує, що вже скоро зустрічатимемо мало не найулюбленіше всіма зимове свято – Новий рік. А які ж гуляння без головної новорічної зеленої красуні-ялинки!

Також у багатьох родинах уже склались свої традиції зустрічі Нового року. Тож ЧЕline вирішив розпитати жителів Чернігівщини про них, а також і про те, чим і як прикрашають новорічні деревця. Зробили це завчасно, щоб, можливо, хтось із читачів узяв собі якусь ідею на озброєння. 

андрій навродськийАндрій Навродський

Ставимо живу сосну в останній тиждень грудня. Особливо вона до вподоби маленькому синочку Денисці. Іграшок на деревце вішаємо багато і різних: деякі старовинні залишилися ще від бабусі, деякі з нашого «радянського дитинства», є зроблені власноруч, кожного року купуємо по кілька нових.

Щодо традицій, то завжди Новий рік зустрічали в сімейному колі. До одруження – з батьками, братом і сестрою, одружившись – зі своєю новоствореною сім’єю.

Галина Чорнагалина Чорна

Ялинку ставимо штучну, зазвичай у період із 26 по 28 грудня. Прикрашаємо нашу красуню іграшками, дощиком і цукерками – дітям подобається. Щороку хотілося б купувати нові іграшки, але, на жаль, немає такої можливості, тому купуємо потроху, але регулярно.

Маємо і традиції: Новий рік завжди зустрічаємо у нас вдома великою компанією. До того ж, зазвичай влаштовуємо тематичні вечірки.

На фото Галина біля своєї ялинки із ялинкою-шампанським у руках.

таня коржТетяна Корж

Якось повелося, що новорічне деревце ставимо вдома через рік. Позаторік це була ялинка. Купували на новорічному ярмарку, чіповану. Кілька разів просто робили на стіні інсталяцію з гірлянд у формі ялинки.

Батьки у себе вдома вже близько 10 років на Новий рік прикрашають штучну сосну. Останнім часом ми теж приглядаємося до штучного деревця – сосни чи ялинки, але ті, що дійсно схожі на живі, – дорогуваті, тому поки в роздумах. Іграшки помалу оновлюємо щороку – кіт не дає їм стати ретро.

Традиційно святкуємо в сімейному колі, обов`язково радо зустрічаємо колядників і щедрувальників із засівальниками.

Марія Коробко

Новорічну ялинку, звісно ж, ставимо! А як же без неї? Є у нас і штучна, але перевага – марія коробкоза живою. Встановлюємо її в квартирі зазвичай за кілька днів до Нового року – й одразу якась наче новорічна атмосфера запановує вдома! А як може бути інакше, коли мерехтять новорічні вогні і нагадують про те, що вже от-от почнеться новий рік!

І хоч святкових прикрас для лісової красуні у нас і так вдосталь, кожного року ми купуємо якусь нову іграшку. І це може бути не обов’язково символ року, а просто красива нова скляна кулька або іграшка у формі старовинного годинника, бурульки, ведмедика, зайчика чи ще когось.

Марія Домашенко

маша домашенкоЯк же ж без новорічної ялинки?! Це один із головних атрибутів Нового року. Встановлюємо штучну, та іноді, раз на кілька років, можемо купити й живу.

Прикрашати намагаємося в кольоровій гамі, що відповідає прийдешньому року. Регулярно оновлюємо та доповнюємо колекцію ялинкових прикрас. Що стосується новорічних традицій, то в нас є одна. Вона вже багато років незмінна. Так збіглося, що якраз 1 січня – день народження нашого дідуся. А тому цього дня ми завжди родиною збираємося разом у бабусі з дідусем.

Мабуть, саме ці зустрічі – найцінніший новорічний подарунок.

Ірина Синельник

Новорічну ялинку ми ставимо у батьків вдома, у селі. ірина синельникУ Чернігові я обмежуюся новорічним букетом. Іграшки усі старі – з тих часів, коли ми з сестрою були дітьми. Обов’язково на ялинці є місяць (замість зірки) – залишився із шкільного вечора, є ілюстрація вертепу, який вирізали і склеїли з дитячого журналу.

Своєрідна традиція – іграшки, гірлянди зберігаються в дерев’яній валізі, обтягнутій шкірою, це валіза, з якою старший брат мого батька у 60-х роках минулого століття повернувся з армії. Коли дістаємо з комори цю валізу, це означає, що наближаються новорічні свята.

А ще традиція – новорічні свята святкуємо разом.

Олеся Гордієнко

олеся гордієнкоЯлинка – головна прикраса новорічних свят. Адже це вічнозелене дерево зовсім не боїться суворих морозів і перетворює зимову пору на справжню чарівну казку. Ялинку ми ставимо десь за кілька днів до Нового року.

Зазвичай це сосна, бо вона радує своїм зеленими гілочками довше, ніж традиційна ялинка. Знаю, що зараз багато хто відмовляється від «живого» дерева і віддає перевагу штучним «красуням», однак пластик – це пластик. Утім, у мене є друзі, які прикрашають одну зі стін вітальні аплікаціями у формі ялинки. Що стосується декору новорічного дерева, то це іграшки, дощик, хенд-мейд (власноруч сплетені сніжинки).

Кожного року ми купуємо одну іграшку із зображенням тваринки – символу року. Серед традицій – перегляд новорічних фільмів і мультиків. Давно мрію зліпити сніговика, та все не вдається: то сніг не ліпиться, то часу немає. Може, цьогоріч вдасться.

Анна Якубець

Новорічну ялинку ставимо щороку живу, а торік я купила маленьку штучну ялинку, анна якубецщоб справжню ставити в кімнаті, а штучну – на кухні. Але завжди ставимо в останню мить – 31 грудня.

4 роки тому я купила всі нові іграшки (старі іграшки й гірлянди віддала батькові, він їх любить), а так щороку я докуповую по кілька нових іграшок (3-4).

Новорічних традицій, окрім прикрашання ялинки, в нас немає, тому я ніколи наперед не знаю, як святкуватимемо Новий рік.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button