НовиниСуспільство

Добрі справи руками дітей. Чернігівські школярі дбають про екологію більше, ніж дорослі

Акцію «Майбутнє лісу – у твоїх руках» провели в Задеснянському лісництві працівники Новгород-Сіверського держлісгоспу. Лісові угіддя господарства, розташовані на березі Десни, займають площу 2 300 гектарів і межують із сусідньою Сумщиною.

На ділянках Задеснянського лісництва лісовідновлення зазвичай відбувається пізніше, ніж деінде, адже треба чекати, доки спаде вода у Десні.  Але цього року обійшлось без розливу, тож місцеві лісівники організували роботу оперативно, щоб садити ліс у поки що вологий піщаний ґрунт. До роботи на свіжому повітрі традиційно залучили своїх добровільних помічників – представників громади села Бирине й учнів місцевого навчально-виховного комплексу. Відтак, за один день два гектари колишнього зрубу вкрили молоді соснові та дубові сіянці.

Для биринських школярів така робота звична, запевняє директор навчального закладу Людмила Плахута, адже вони не тільки висаджують молодий ліс, а й доглядають за мурашниками, виготовляють і розвішують у лісі шпаківні, впорядковують криниці. А ще активно займаються дослідницькою роботою, адже в навчально-виховному комплексі діє шкільне лісництво, яке цьогоріч відзначило 10 років від часу створення. Багато його випускників пов’язують свою подальшу долю саме з лісовим господарством.

Лісничий Задеснянського лісництва Григорій Гуща, ще один із випускників Биринського навчально-виховного комплексу, зазначає: лісівники вдячні за допомогу своїм добровільним помічникам і, в свою чергу, намагаються всіляко підтримувати навчальний заклад. За їхнього сприяння у школі з`явилась відеокамера та решта необхідної для навчального процесу апаратури, проведено ремонт спортивної зали.

За словами директора Новгород-Сіверського держлісгоспу Миколи Заська, щороку на угіддях підприємства створюється близько 300 гектарів нових лісів, зокрема на місці суцільних вирубок ялинників, що активно всихають протягом останніх п`яти років. Більшість новостворених лісових масивів займає сосна (80%). Висаджують також чорну вільху і дуб. Як експеримент – нетипову для Полісся європейську модрину. Посадковий матеріал для лісовідновлення вирощують у власних розсадниках.

Ще статті по темі

Back to top button