Суспільство

Сезон смугастиків розпочався: як обрати смачний кавун

На чернігівських ринках з’явилися кавуни. Ціна за один кілограм становить 5 гривень. Привозять смугасті ягоди з Херсонської області. Щоб убезпечити себе та не перейматися через якість кавунів, на ринках Чернігова працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Вони стежать, аби продавці реалізовували якісний товар.

Щоб визначити спілий і найсмачніший кавун, продавці радять звертати увагу на смуги, вони повинні бути чіткими та яскравими: що вони яскравіші, то солодшою буде ягода; хвостик кавуна повинен бути не надто зеленим і не дуже сухим. Хороший кавун – досить легкий, навіть якщо він великий, а якщо невеликий смугастик важкий, то він «перегодований» нітратами.

Перевірити кавун на нітрати можна і в домашніх умовах за допомогою простої води. Розмочіть у склянці води шматочок кавуна: якщо вода стала рожевою або червоною – вживати його не можна, а якщо вода лише помутніла – вміст нітратів у нормі.

Допустима концентрація в кавуні – 60 мг/кг.

Фахівці чернігівської ветеринарно-санітарної лабораторії поки що не зафіксували перевищення нітратів у кавунах на ринках. Тож куштувати чи ні, обирати вам, але не забувайте про поради, як правильно обрати якісну ягоду.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button