Суспільство

Шахраї активізувались: поліція закликає громадян до пильності

Правоохоронці щодня реєструють нові випадки шахрайств, скоєних через довірливість потерпілих. Правоохоронці звертають увагу громадян на класичні схеми обману, які досі успішно використовують пройдисвіти.

Шахраї діють і старими способами, проводячи так звані грошові реформи та знімаючи зурочення, а також використовують сучасні технології. Останнім часом довірливі подоляни найбільше потерпають під час різноманітних операцій із банківськими картками. Купуючи чи продаючи щось через інтернет, розголошують свої особисті дані, в результаті чого втрачають усі гроші з рахунку.

Користуються необізнаністю людей і псевдобанкіри або так звані працівники служби безпеки банку, які вигадують різні легенди, щоб довідатись дані власника картки та зняти гроші. Громадяни перераховують величезні суми невідомо кому, отримавши sms-повідомлення про виграш автомобіля або дзвінок про те, що родич перебуває в поліції або лікарні.

Поліція нагадує найпопулярніші в злочинному середовищі види шахрайств, які досі приносять зловмисникам легкі гроші.

Хтось телефонує, що родича затримала поліція або що він у лікарні? Терміново вимагають гроші по телефону? Не піддавайся на обман, телефонуй 102!

По допомогу до поліції звернулася жителька Чернігова. Жінка стала жертвою зловмисників, які під виглядом надання допомоги її сину, що нібито потребує операції після автопригоди, видурили в пенсіонерки 2 000 доларів США. Гроші заявниця віддала невідомому біля свого будинку.

Щоб не стати жертвою телефонних шахраїв, поліція радить громадянам не впадати в паніку й не поспішати виконувати умови аферистів. Попросіть людину, яка назвалася поліцейським, назвати прізвище, ім’я, по-батькові та дату народження «затриманого» або «постраждалого» родича. Практично у 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть, у якому саме відділі поліції перебуває ваш син чи родич, після чого зателефонуйте до чергової частини та перевірте інформацію. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть у даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Розраховуйся за товар, придбаний в інтернеті, тільки після його отримання! У жодному разі не перераховуй завдаток, це обман!

До поліції надійшла заява жителя обласного центру, який планував купити на інтернет-сайті безкоштовних оголошень автомобіль «Renault Trafic». Зловживаючи довірою, псевдопродавець переконав чоловіка зробити передоплату й переказати на вказаний рахунок 2 900 доларів США і 6 500 гривень. Після цього продавець перестав виходити на зв’язок, а покупець так і не отримав свій автомобіль.

Щоб убезпечити себе від інтернет-шахраїв, поліція радить користуватися тільки перевіреними інтернет-магазинами та використовувати виключно післяплату, тобто отримали товар – заплатили гроші. Жодних передоплат чи задатків.

Питають по телефону термін дії картки, код безпеки на зворотному боці картки, банківські паролі з sms? Не повідомляйте, це шахраї!

На Прилуччині селянці зателефонував чоловік, який назвався працівником «Ощадбанку». Мотивуючи необхідністю проведення операцій із захисту рахунку, зловмисник дізнався реквізити банківської картки, після чого заволодів 16 000 грн заявниці.

Банківські шахраї видають себе за співробітників фінансових установ і під різними приводами намагаються дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Щойно їм це вдається – з картки одразу ж зникають усі кошти.

Не діліться ні з ким конфіденційною інформацією в телефонному режимі. Всі фінансові питання вирішуйте виключно у банківській установі.

 

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Ще статті по темі

Back to top button