Суспільство

Ще більше чернігівців можуть скористатися безоплатною правовою допомогою

Днями Петро Порошенко підписав Закон України «Про Вищу раду правосуддя».

Цим документом, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Метою зазначених законодавчих новел є посилення соціальних гарантій шляхом розширення кола осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу.

Насамперед йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Таким чином скористатися кваліфікованою правовою допомогою тепер зможуть близько 1 700 000 осіб – саме такою на сьогодні є приблизна кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.

Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, зокрема учасникам бойових дій (на сьогодні їх близько 275 000 осіб), іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їхнього соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 000 000 осіб:

— по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

— по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається по допомогу, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було досі.

Внесені зміни враховують об’єктивну потребу в забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг.

Крім того, прийняті зміни зроблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення по безоплатну правову допомогу. Насамперед це уможливить звернення по таку допомогу осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги.

Правові послуги надають адвокати та штатні юристи центрів.

Ще статті по темі

Back to top button