Суспільство

«Скажена Менщина»: протиепізоотичні щеплення

Менщина – стаціонарно карантинна зона. Щороку тут реєструють сказ. Кілька тижнів тому скажену лисицю знову побачили на пасовищі села Локнисте. Ми вже повідомляли, як скажена лисиця вскочила в череду корів, які паслися неподалік лісу. Пастух помітив, що звір встиг вкусити трьох корів. Майже два тижні по тому ми вирішили дізнатися, чи зареєстрували сказ у Локнистому та як убезпечили селян від нових спалахів.

Виконувач обов’язків начальника Менского районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Олександр Белашко повідомляє, що, відповідно до інструкції, рішення про карантинну територію можна прийняти лише після лабораторної експертизи, що підтверджує сказ.

«Такої експертизи ніхто не робив, – розповідає Олександр Белашко. – Адже лисицю не впіймали. Однак у Менському районі цілий рік працює бригада мисливців, які проводять відстріл бродячих і диких тварин, адже Менський район стаціонарно неблагополучний до сказу. Цього року в нас уже фіксували два спалахи. Це в селі Бігач і в самій Мені. У Локнистому лише підозра на сказ, адже висновки робили лише за словами очевидців».

Головний очевидець – місцевий пастух. За його словами, лисиця добряче поганяла корів і налякала їхніх господарів. А тому ветеринари вже провели щеплення всіх 90 корів сільської череди за вимушеною схемою. Три уколи зробили з інтервалом в 12 годин. І останній – 4 укол – планують зробити 11 липня, на 14 день після останнього. Ін’єкції вводили працівники Березнянського управління ветеринарної медицини. За свої послуги брали по 5 грн за укол. Така вартість – цілком у межах закону. Інструкція дозволяє брати гроші за надання послуги, хоч сама вакцина безкоштовна.

«Ми робили планове щеплення протягом року домашніх тварин. У Локнистому щепили 370 собак і котів. Однак люди не розуміють, що це дуже важлива процедура. А нам доводиться ходити по домівках і мало не вмовляти господарів вакцинувати своїх домашніх тварин», – бідкається начальник управління.

Попри профілактичні заходи, що проводять у районі ветеринари, щокварталу звітують про свою роботу ще й мисливці. У районі створена мисливська бригада, яка, не зважаючи на сезон полювання, проводить відстріл лисиць, єнотів і бродячих тварин. Так, від початку року на території Менського району вбили 29 бродячих собак, 27 – котів, 45 – лисиць і 11 – єнотів.

«На території єгерських обходів є майданчики для оброблення дичини, – розповідає головний менський ветеринар Олександр Белашко. – Там розміщені спеціальні ями, де утилізують трупи тварин».

Загалом у Чернігівській області ветеринари нарахували 19 неблагополучних на сказ пунктів, повідомляє начальник управління протиепізоотичних заходів та організаційного забезпечення Головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області Микола Мазигула.

«Я зараз не готовий назвати точну кількість неблагополучних пунктів, – повідомляє керівник управління. – Бо зараз ще тільки здають звіти, а в частині населених пунктів уже зняли карантинні обмеження. Але системна робота триває. Вакцини у нас достатньо».

Ветеринари наголошують, що кожен свідомий господар мусить вакцинувати свого домашнього улюбленця. Адже часто власники тварин чомусь відмовляються робити щеплення, навіть пишуть офіційну відмову.

Наталія Тягнирядно

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button