Суспільство

Сьогодні свято Казанської ікони Божої Матері

Сьогодні, 21 липня, православні християни вшановують Казанську ікону Божої Матері – один із найвідоміших чудотворних образів у всьому православному світі.

Це свято відзначається двічі на рік – восени і влітку. За часом святкування літня Казанська припадає на розпал сінокосу, дозрівання хлібів та їх збирання. Часті липневі грози могли завдати шкоди урожаю. А оскільки  Богородиця вважається покровителькою землеробства, селяни вірили, що посиленими богослужіннями можна вимолити у небесної покровительки захист від біди.

Kazanskaya-1024x576[1]Вважається, що молитва перед образом Казанської Богоматері захищає і звільняє людину від злих людей і нечистої сили. Цілющий він для тих, хто має проблеми із зором, слабким дає сили. А ще в народі існує повір’я, що ця чудотворна ікона – покровителька сімейних пар і домашньої злагоди.

До речі, в Чернігові на честь цієї ікони в 1820-х роках споруджена Свято-Казанська церква. А приурочена ця подія була до перемоги у вітчизняній війні 1812-го. За час свого існування храм двічі перебудовувався. У ньому навіть був кінотеатр.

Та з 90-х років минулого століття ця мурована однобанна хрещата церква слугує прихистком для православних вірян.

Ще статті по темі

Back to top button